• Business

    Lamda Development – R-Εnergy: Υπεραξίες και σχέδια ανάπτυξης μετά τον πράσινο γάμο – Τα επόμενα βήματα

    Γιώργος Ρόκας, Πρόεδρος R-energy και Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

    Γιώργος Ρόκας, Πρόεδρος R-energy και Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development


    Μια στρατηγική συνεργασία win-win που εξασφαλίζει πιο γρήγορη ανάπτυξη και τις σημαντικές υπεραξίες του τομέα των ΑΠΕ σε Lamda Development και R Energy εγκαινιάστηκε με την απόκτηση του 20% της δεύτερης από την πρώτη.

    Η Lamda Development  αποκτά μια σημαντική αφετηρία στην πράσινη παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται για τις ενεργειακές ανάγκες του Ελληνικού, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων της και ταυτόχρονα, μια νέα επένδυση υψηλών αποδόσεων και η R Energy κερδίζει ένα στρατηγικό εταίρο που μπορεί να στηρίξει τα αναπτυξιακά της σχέδια.

    Ο τομέας της πράσινης ενέργειας, αποτελεί μια νέα δραστηριότητα για τον όμιλο της Lamda Development που τώρα ξεκινάει την ανάπτυξή του με ένα διττό στόχο.

    Πρώτον την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών στα ακίνητα που αναπτύσσει και δεύτερον την εξασφάλιση υπεραξιών από την επένδυση στην πράσινη ενέργεια, σε μια εποχή που η στροφή στις ΑΠΕ επιταχύνεται και σε λίγα χρόνια θα υποκαταστήσουν πλήρως τις άλλες μορφές ενέργειας.

    R Energy: Μετά την εισαγωγή στην ΕΝ.Α και άλλο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο

    Η εταιρεία R Energy  διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 80 MW σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης και δύο έργα 40 MW έκαστο, για τα οποία αναμένει στους επόμενους μήνες όρους σύνδεσης. Μέσω διμερών συμβολαίων τα δύο νέα έργα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Ελληνικού, ενώ ακόμη 10 MW από παλιά έργα των οποίων σε 7-8 χρόνια θα λήξουν οι συμβάσεις, επίσης θα τροφοδοτήσουν το Ελληνικό. Συνολικά η εταιρεία σήμερα διαθέτει σε λειτουργία έργα ισχύος 104 MW.

    Επόμενα σχέδια της εταιρείας αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, ειδικά με αντλησιοταμίευση, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη σχετικές αιτήσεις. Με στρατηγικό εταίρο την Lamda, η ανάπτυξη της εταιρείας με νέα σχέδια στο χώρο των ΑΠΕ μπορεί να γίνει ταχύτερα και πιο αποδοτικά.

    Υπενθυμίζεται ότι η R Energy αναμένει την είσοδό της στην Αγορά ΕΝΑ του ΧΑ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ενώ ακολούθως το 2023-24 σχεδιάζει την παράλληλη εισαγωγή της σε κάποιο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο.

    Lamda Development: Απαραίτητη η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

    Οι ανάγκες του Ελληνικού υπολογίζονται σε 150-180 εκ. KWH και απαιτούν έργα περίπου 120 MW, ενώ όταν το έργο είναι στην τελική του φάση οι ενεργειακές του ανάγκες θα είναι υπερδιπλάσιες από τις παραπάνω.

    Ταυτόχρονα, οι συνολικές ανάγκες της Lamda είναι πολλαπλάσιες, με δεδομένο ότι όλα τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της θα πρέπει να λειτουργούν με πράσινη ενέργεια μεσοπρόθεσμα. Το γεγονός αυτό κάνει την ανάπτυξη του ομίλου στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μονόδρομο. Εξάλλου η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι ένας από τους τρεις στόχους  το πράσινου ομολόγου που συνήψε πρόσφατα (οι άλλο δύο τομείς είναι πράσινα κτίρια και smart city).

    H Lamda διαθέτει ήδη υφιστάμενη θυγατρική που διαθέτει άδεια παραγωγού, αλλά δεν υπάρχουν assets σε λειτουργία. Υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και στο Ελληνικό, αλλά δεν έχει γίνει κάποια ειδικότερη αίτηση έως τώρα. Στόχος της Lamda είναι να τροφοδοτήσει με καθαρή πράσινη ενέργεια το έργο του Ελληνικό αλλά και τα υφιστάμενα malls και σε εύλογο χρόνο και σε όλα τα κτίρια που διαχειρίζεται.

    Η συμφωνία με την R Energy 1

    Στην εξαγορά ποσοστού 20% της R Energy 1, προχώρησε η Lamda development, μέσω της θυγατρικής της Lamda Energy Investments, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

    H Lamda Energy Investments, (100% θυγατρική της Lamda Development) μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 20% των μετοχών της R Energy 1 Holding.

    Η  συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, ενώ παράλληλα, η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την Lamda, ύψους 10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας και το οποίο δύναται να μετατραπεί έως και 50,1%  του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Ο κ. Γεώργιος Ρόκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της R Energy 1 Holding καλωσορίζει την  Lamda Development ως συμμέτοχο στην νέα εποχή για την Εταιρεία και τονίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα του νέου εταίρου που θα συμβάλλει με επιτυχία στα μελλοντικά επιχειρηματικά πλάνα του Ομίλου.

    Σχολιάζοντας την εν λόγω συμφωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

    «H συνεργασία μας με την R Energy 1 Holding, μία πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ, συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας να τροφοδοτήσουμε με πράσινη ενέργεια την έξυπνη, σύγχρονη πόλη του Ελληνικού. Με προτεραιότητα να δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη νέα πόλη, προχωράμε στην πρώτη μας επένδυση, με κεφάλαια που προέρχονται από την πρόσφατη έκδοση του πράσινου ομολόγου.»



    ΣΧΟΛΙΑ