• Business

    Κρατική εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εισηγείται το ΤΧΣ


    Την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου για τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών εισηγείται η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με στόχο την ανακούφιση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.

    Η κρατική εγγύηση εξετάζεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ειδικού τύπου επενδυτικού σχήματος, γνωστού ως Asset Protection Schemes (APS) με την συμμετοχή στο σχήμα και ιδιωτικών κεφαλαίων ή και άλλων οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα των περιορισμένων εγγυήσεων που δικαιούται να παράσχει το ελληνικό δημόσιο.

    Η πρόταση βασίζεται σε αντίστοιχη πρακτική που υιοθετήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει τη συνεννόηση με τους θεσμούς που θα πρέπει να εγκρίνουν το σχετικό αίτημα. Ειδικότερα το σχέδιο απαιτεί την έγκριση της DG Comp ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν δημιουργείται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης, αλλά και της ΕΚΤ ενόψει της ολοκλήρωσης των stress test που ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση του ΤΧΣ, τα προβληματικά δάνεια που θα τεθούν υπό την προστασία του APS θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία και χρονικό περιθώριο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων αποφεύγοντας τις μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων που γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές και συγκεκριμένα σε τιμές που αντιστοιχούν στο περίπου 3% της αξίας του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το σχέδιο δημιουργίας APS σε συνδυασμό με την προοπτική δημιουργίας bad bank θα τεθούν επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση stress test στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

    Η προοπτική σύστασης «κακής τράπεζας» για την Ελλάδα ή την Κύπρο εξετάζεται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Companies – AMCs). Πρόκειται για εταιρείες κρατικές ή όχι στις οποίες θα μπορούν να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από πολλές τράπεζες, με στόχο να απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.

    Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η σχετική συζήτηση είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο στην Κύπρο και το αντίστοιχο σχέδιο φέρει την επωνυμία «Εστία». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φορέας που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει στεγαστικά προβληματικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και τα οποία βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια όλων των κυπριακών τραπεζών. Στόχος του να αναβιώσει αυτά τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν το δάνειό τους, με τη συνδρομή του κράτους, που θα επιδοτεί έως και το ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης που θα προκύψει από την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τη λύση «αλά Κύπρο» εξετάζουν οι τράπεζες: Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες-Όλο το σχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Εφορία βάζει στο «μάτι» μετά τις καταθέσεις και τα… δάνεια!



    ΣΧΟΛΙΑ