• Business

    Κώστας Μιχαηλίδης (ΕΤΕ): Αυτό είναι το όραμά μου για την Ένωση Τραπεζών

    Κώστας Μιχαηλίδης, πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας


    Τους 6 άξονες του μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας σε βάθος 3ετίας ανέλυσε χθες  ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης ενώ ξεδίπλωσε και το όραμά του για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενόψει της διεκδίκησης της προεδρίας. Το σχέδιο του μετασχηματισμού της τράπεζας θα παρουσιαστεί στους επενδυτές προς το τέλος Απριλίου. Βασικός πυλώνας του μετασχηματισμού της τράπεζας αποτελεί η προσέλκυση αλλά και η ανέλιξη (εκ των έσω) νέων στελεχών και σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το εγχείρημα αυτό βρίσκεται προς το τέλος του καθώς απομένουν 2-3 ακόμη προσθήκες στελεχών της αγοράς. Μάλιστα το ένα απο τα πρόσωπα (γυναίκα από τον χώρο των τραπεζών) αυτά ήδη έχει βρεθεί. 

    Οι άξονες

    1. Η εξυγίανση του ισολογισμού. Αφορά στην δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕ η τράπεζα εξετάζει μεταξύ άλλων και την δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, αντικείμενο της οποίας θα είναι – εφόσον υλοποιηθεί – η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ αναμένει τα σχέδια του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος. 
    2. Ενίσχυση του compliance. Στόχος της δράσης αυτής είναι ο ενδελεχής και πιο αποτελεσματικός έλεγχος όλων των οργάνων της τράπεζας.  
    3. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών της τράπεζας
    4. Η βελτίωση των κανόνων της εσωτερικής διακυβέρνησης.
    5. Η μεταμόρφωση της τράπεζας σε best bank for the client, με βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών.  
    6. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας

    Επίσης, η Εθνική σχεδιάζει να μειώσει κατά 2.000 άτομα το προσωπικό της εφαρμόζοντας προγράμματα εθελουσίας εξόδου νέου τύπου καθώς και περιορισμό των καταστημάτων της κατά 100-150.

    Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «σε όποια περιοχή της χώρας δεν υπάρχει τράπεζα, η Εθνική θα παραμείνει».   

    Φουλ για την προεδρεία της ΕΕΤ

    Πέραν των καθηκόντων του στην Εθνική Τράπεζα ο Κώστας Μιχαηλίδης ετοιμάζεται πυρετωδώς για την διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Για το λόγο αυτό πραγματοποιεί ήδη ραντεβού με τους προέδρους των υπολοίπων τραπεζών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο καθώς η θητεία του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου.

    Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του ο Κ Μιχαηλίδης «κατεβαίνει» με μία πλατφόρμα 5 σημείων, στην οποία περιγράφει το όραμά του για την επόμενη ημέρα της ΕΕΤ.

    Επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνία αλλά και στην εκπροσώπησή της στο εξωτερικό.

    Τόνισε ότι πιστεύει στην βαθιά συνεργασία μεταξύ των τραπεζών στο πλαίσιο, στα φόρα και στις Επιτροπές της Ένωσης και εκτίμησε ότι την ανάγκη αυτή συμμερίζονται και οι πρόεδροι των υπολοίπων τραπεζών. 



    ΣΧΟΛΙΑ