• Business

    Κώστας Μπουτάρης: Έσωσε στο… παρά πέντε του πλειστηριασμού το οινοποιείο του στη Σαντορίνη

    • NewsRoom

    Κωνσταντίνος Μπουτάρης (Μπουτάρης Οινοποιητική)


    Την αναστολή του πλειστηριασμού, έως ότου εκδικαστεί η έφεση που άσκησε, πέτυχε η Ι. Μπουτάρης Οινοποιητική.

    Ο Κώστας Μπουτάρης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ι. Μπουτάρης & Υιός, Οινοποιητική», κατάφερε να αποτρέψει στο παρά πέντε τον πλειστηριασμό του οινοποιείου και των αμπελώνων της εταιρείας στη Σαντορίνη.

    Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Alpha Bank, επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όμως στις 13 Σεπτεμβρίου το Μονομελές Εφετείο Αιγαίου, σε συνεδρίασή του, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της εταιρείας, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της έφεσης που έχει ασκήσει.

    Σημειώνεται ότι στον πλειστηριασμό επρόκειτο να εκποιηθούν ένα αμπέλι έκτασης 59.381 τ.μ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Πρόκειται για το κτήμα Σελλάδια, στο οποίο έχουν οινοποιηθεί κατά καιρούς οι ετικέτες: Κτήμα Σελλάδια, Ασύρτικο, Σαντορίνη , Καλλίστη, Νυχτέρι, και Visanto), ένα μικρότερο αμπέλι, αλλά και ένα αγροτεμάχιο έκτασης 10.589 τ.μ, στο οποίο στεγάζεται το οινοποιείο της Μπουτάρης στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

    Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα, το οποίο εντάχθηκε στη διαδικασία του αγροτουρισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα ξεναγήσεων και γευστικών δοκιμών προς τους επισκέπτες, μετρώντας 29 χρόνια λειτουργίας.

    Το Ονοποιείο του Κώστα Μπουτάρη στη Σαντορίνη

    Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά για το οινοποιείο στις €970.000 και για τα δύο αμπέλια στις €195.000 και στις €50.000. Ωστόσο, τον Μάιο το Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου αποδέχθηκε εν μέρει το αίτημα ανακοπής της Μπουτάρης, διατάζοντας τη διόρθωση των τιμών των τριών ακινήτων σε €2.000.000, €380.000 και €250.000 αντίστοιχα.

    Ας αναφερθεί πως ο Κώστας είναι αδελφός του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Το 1995 οι επιχειρηµατικοί δρόµοι του Kώστα και του Γιάννη Μπουτάρη χώρισαν, µε τον πρώτο να «κατοχυρώνει» την ιστορική εταιρεία «Mπουτάρης Oινοποιητική» και τον πρώην δήµαρχο Θεσσαλονίκης να δημιουργεί το «Kτήµα Kυρ Γιάννης».

    Ωστόσο, η «Mπουτάρης Oινοποιητική» αντιμετώπιζε πολλά προβλήµατα με τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο μεγαλύτερο χρέη, να αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και 10 εκατ. ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το στεγαστικό δάνειο των 10 εκατ. ευρώ που έχει πάρει ο Κώστας για την αγορά της κατοικίας του στο Κεφαλάρι, στην Κηφισιά.

    Το 2017 οι τράπεζες με την συνδρομή της δικαιοσύνης προχώρησαν με τον κοσμοπολίτη Κώστα Μπουτάρη σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

    Η συμφωνία προέβλεπε τρεις όρους:

    Πρώτον, ο κ. Μπουτάρης έπρεπε να πουλήσει την θυγατρική της εταιρείας Millesime, την οποία διατηρεί ο όμιλος στην Γαλλία. Αυτό δεν έγινε.

    Δεύτερον, ο Κώστας Μπουτάρης είχε δεσμευθεί ότι θα πουλήσει το εξοχικό που έχει στην ιστορική Υδρα και από το χρήματα που θα εισέπραττε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ (τόσο αποτιμάται και το ακίνητο) θα τα έβαζε στην «Μπουτάρης Οινοποιητική» μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Κι αυτό δεν έγινε και ο επιχειρηματίας τόσο καιρό απλά αγόραζε χρόνο χωρίς να κάνει καμία σοβαρή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τρίτον, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας αναφερόταν ρητά ότι η ετήσια αμοιβή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Κώστα Μπουτάρη θα ήταν 200.000 ευρώ, ούτε ένα ευρώ περισσότερα.

    Όπως είχε γράψει πριν από περίπου ένα χρόνο το mononews.gr, όχι μόνο δεν τήρησε την συμφωνία αλλά πήρε 500.000 ευρώ.

    Κωνσταντίνος , Μαρίνα και Χριστίνα, Μπουτάρη

    H πρώτη τιµή προσφοράς που έχει τεθεί για το οινοποιείο και τους δύο αμπελώνες «Πέτρα» και «Σελλάδια» συνολικά φτάνει το 1,21 εκατ. ευρώ, ενώ οι πλειστηριασµοί των τριών ακινήτων της οινοποιητικής εταιρείας πραγµατοποιούνται λόγω οφειλής ύψους 1.000.000 ευρώ στην Alpha Bank ως καθολική διαδόχου της Εµπορικής Τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ