• Business

    Κοροϊδεύει το ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και δρομολογεί θρασύτατες αυξήσεις


    Αγνοώντας το βασικό μέτοχο που είναι το ΤΑΙΠΕΔ ( με 55,2%) η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτη, έχει μια αυτόνομη πορεία προς την καταστροφή με αύξηση λειτουργικών δαπανών, ζημιών και χρεών, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, υπό την προστασία της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Ενέργειας που ενθαρρύνει τη θρασύτατη διοίκηση κάνοντας τα στραβά μάτια.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ… που επαναλαμβάνουμε, είναι ο βασικός μέτοχος δεν είχε ιδέα για τα σχέδια της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για προκλητικές αυξήσεις στο παρά πέντε των εκλογών, τα έμαθε από τις εφημερίδες, και όταν ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ,  για το εάν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι συμβατές με το Business Plan που έχει καταρτίσει η εταιρεία Oliver Wyman,  έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο στόχος της νέας σύμβασης είναι… η μείωση του λειτουργικού κόστους.
    Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζει ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ… κοροϊδεύει, όπως και ότι, αν η πλειοψηφία του ΔΣ την ψηφίσει,  η νέα συλλογική σύμβαση με τις αυξήσεις θα προχωρήσει, αλλά… αν και βασικός μέτοχος δεν μπορεί ούτε να ενημερωθεί για τη σύμβαση, ούτε και μπορεί να κάνει τίποτα!
    Πορεύεται σαν τρελό φορτηγό
    Το μόνο που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, από το 2015 ως σήμερα, είναι να μην εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και να μην απαλλάσσει τη διοίκηση από τις ευθύνες της για τις χρήσεις που κλείνει. Δηλαδή τα τελευταία 4 χρόνια η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει και λειτουργεί και η διοίκηση ζει και βασιλεύει ανενόχλητη, παρότι ο βασικός της μέτοχος δεν εγκρίνει τις οικονομικές της καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2015.
    Η τραγική κατάσταση της εταιρείας, που απασχολεί πάνω από 1.100 εργαζομένους και πορεύεται…. σαν τρελό φορτηγό… αποτυπώνεται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 (που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018), στον οποίο η ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ζημιές 79,4 έναντι 39,7 εκατ. ευρώ το 2014.
    Από το 2012 ανακοινώνει αδιάλειπτα ζημιογόνα αποτελέσματα και οι ορκωτοί ελεγκτές παρατηρούν στον ισολογισμό του 2015: «Η εταιρεία παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και το μέλλον της εξαρτάται από την εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών του νικελίου και τις περαιτέρω αποφάσεις των μετόχων της».

    Μόνο που οι μέτοχοι… δεν λαμβάνουν αποφάσεις, ούτε καν ενημερώνονται!

    Η ΛΑΡΚΟ από το 2011 πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ  το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποστείλει άπειρες επιστολές στο υπουργείο Ενέργειας, ζητώντας του να την πάρει πίσω, κάτι που ωστόσο δεν το κάνει, κυρίως για να μην αναλάβει την ευθύνη της.
    Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 55,2% των μετοχών της, η πορεία της ΛΑΡΚΟ αφορά και τους υπόλοιπους μετόχους, που επίσης δεν παίζουν ρόλο, όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που συμμετέχει με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%. Παραδόξως, όμως κανένας όμως από τους μετόχους δεν ανησυχεί για την πορεία της εταιρείας με την ανεξέλεγκτη πορεία και τις ζημιές που πολλαπλασιάζονται:

    – Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2018, η Λάρκο για κάθε τόνο νικελίου που παρήγαγε, είχε ζημιές 3642 δολάρια.

    – Έχει μέχρι στιγμής 350 εκατ. ευρώ ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Με τη ρύθμιση που έκανε στις αρχές του 2019 η Λάρκο έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που είναι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου – Μαΐου.

    – Πάνω από 50 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές

    – Για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις πώλησε  δωρεάν δικαιώματα ρύπων που είχε στην κατοχή της και εκτιμάται ότι στο τέλος του 2019  θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αξίας ή 40 εκατ. ευρώ, πάντα με την ανοχή του υπουργείου Ενέργειας.

    Μέσα στην εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο για τς αυξήσεις

    Το διορισμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοικητικό δίδυμο (πρόεδρος Μ. Ρένεσης και διευθύνων σύμβουλος Ε. Κουτσλιωτάκης) της ΛΑΡΚΟ δεν αρκείται στην καταστροφή που ήδη έχει επιφέρει στην κρατική εταιρεία κατά τη θητεία του, αλλά θα επιχειρεί  την έγκριση και υπογραφή νέας σκαναδαλώδους συλλογικής σύμβασης με κραυγαλέες αυξήσεις στο διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει εντός της εβδομάδας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αυξήσεις, διατακτικές, αναδρομικά,επιδόματα,πριμ… και παροχές σε είδος, επιδιώκει να υπογράψει με τη δικαιολογία, ότι… οι συνδικαλιστές απειλούν με απεργίες…

    Η συλλογική σύμβαση που παρουσιάστηκε ήδη στο ΔΣ της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, όμως δεν εγκρίθηκε καθώς τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τη διοίκηση να παρουσιάσει την ακριβή κοστολόγηση.

    Αυξήσεις-Διατακτικές- Αναδρομικά-Επιδόματα-Πριμ-Παροχές

    Η νέα σύμβαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, θα φέρει αυξήσεις που δεν συνάδουν με τη ζημιογόνα και διαρκώς πτωτική πορεία της εταιρείας και προβλέπει στις βασικές απολαβές:

    Βασικό μισθό ανειδίκευτου πρωτοδιοριζόμενου εργάτη 950 ευρώ (βοηθοί τεχνίτες, τεχνίτες ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί, ξυλουργοί, οικοδόμοι, φύλακες, βοηθοί χειριστές μηχανημάτων).

    Ο βασικός μισθός αυξάνεται και ξεπερνά τα 1000 ευρώ για άλλες ειδικότητες (χειριστές μηχανημάτων, επιστάτες, εργοδηγοί, διοικητικοί κλπ) και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1350 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό.

    Ο βασικός αυτός μισθός συμπληρώνεται με διατακτικές:

    2 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2019

    4 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2020

    6 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2021

    Επιπλέον όσοι προσλήφθηκαν το 2007 και έχουν λάβει αναβάθμιση ειδικότητας χωρίς αύξηση μισθού, προβλέπεται να πάρουν αναδρομικά σε τρεις δόσεις τη διαφορά που προκύπτει.

    Σε ό,τι αφορά τα χρονοεπιδόματα, τα βασικά ημερομίσθια προσαυξάνονται κατά:

    5% για τις δύο πρώτες τριετίες

    7% για την τρίτη και τέταρτη τριετία

    8% για την πέμπτη και έκτη τριετία

    9% για την έβδομη και όγδοη τριετία

    Αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ακόμη και η απασχόληση εργαζόμενου μέσω εργολάβου (για κάθε 5 έτη μία τριετία).

    Επιδόματα: Η νέα σύμβαση περιλαμβάνει πλήθος επιδομάτων και παροχών. Συγκεκριμένα στην εταιρεία διασφαλίζονται πλήρως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επιπλέον επιδόματα ανάλογα και με την ειδικότητα ή την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου προβλέπονται τα εξής:

    1. Ανθυγιεινό από 114,55 έως 130,69 ευρώ
    2. Συζύγου 29,35 ευρώ
    3. Βάρδιας 59,98 ευρώ
    4. Εκτός βάρδιας 35 ευρώ
    5. Παραγ. τμημ. 95 ευρώ
    6. Επίδομα Η/Κ 190 ευρώ
    7. Επίδομα ρευστών 10 ευρώ
    8. Επίδομα οξυγονοκολλητών 20 ευρώ
    9. Επίδομα Συντ. (ύψους) 19,67 ευρώ
    10. Επίδομα ύψους (γερανιστές) 17,34 ευρώ
    11. Επίδομα ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης εκτός βάρδιας 14,67 ευρώ
    12. Επίδομα Βάρδιας ΠΗ 20 ευρώ
    13. Επίδομα γερανών 50 ευρώ
    14. Επίδομα χειριστών 41 ευρώ
    15. Επίδομα οδηγών ασθενοφόρου 20 ευρώ
    16. Επίδομα ταμείου 10%
    17. Επίδομα προϊσταμένων υπομηχανικών 146,74
    18. Επίδομα υπευθυνότητας προσωπάρχη 176,08
    19. Πολυετίες 1%
    20. Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ 10%
    21. Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ 15%
    22. Κάτοχοι μεταπτυχιακού 18%
    23. Κάτοχοι διδακτορικού 20%

    Πριμ παραγωγής: Η νέα σύμβαση προβλέπει… και πριμ παραγωγής που αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, όσο πιο πολύ νικέλιο παράγει η Λάρκο τόσο αυξάνονται οι ζημιές. Δηλαδή η νέα σύμβαση προβλέπει και…πριμ ζημιών.

    Εάν η μέση τιμή του νικελίου είναι 9500 έως 11574 δολάρια και η παραγωγή του μήνα ξεπερνά τους 1000 τόνους (ζημιά για την εταιρεία περίπου 5 εκατ. δολάρια) τότε δίνεται πριμ παραγωγής 2%  του μισθού + 2,75% ανά 100 τόνους

    Το πριμ παραγωγής μπορεί να φτάσει μέχρι και το 14% + 3% ανά 100 τόνους ανάλογα με τις τιμές του νικελίου και την παραγωγή ανά μήνα.

    Άλλες παροχές: Πέραν των παραπάνω η ΕΣΣΕ προβλέπει τις εξής παροχές:

    • 1 κιβώτιο γάλα σε κονσέρβα κάθε δύο μήνες
    • 40 ευρώ ως αντίτιμο αγοράς γαλοπούλας τα Χριστούγεννα
    • 100 ευρώ ως αντίτιμο για την αγορά αρνιού το Πάσχα
    • Επιδότηση από το ταμείο της εταιρείας χοροεσπερίδων και πολιτιστικών εκδηλώσεων (μπουζούκια) του σωματείου των εργαζομένων.



    ΣΧΟΛΙΑ