• Business

    Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Πετύχαμε την καλύτερη τιμή σε όλη την Ευρώπη

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Πρόεδρος ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ


    Την καλύτερη τιμή στην Ευρώπη πέτυχε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού ισχύος  200 MW της ΔΕΗ στην Κοζάνη, το οποίο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ Engineering Ltd του ομίλου Mytilineos για  83 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο αρχικός  προϋπολογισμός ήταν 110 εκατομμύρια ευρώ,  και η έκπτωση του κατασκευαστή που μειοδότησε είναι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ,   κάτι λιγότερο από 30%   είπε ο CEO  της ΔΕΗ Αναναεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Η Επιτροπή  ενέκρινε τη σύμβαση, και σύντομα αναμένονται οι οριστικές υπογραφές της ΔΕΗΑΝ με τον ανάδοχο του έργου, δηλαδή την Mytilineos.

    Η τιμή του κατασκευαστή αντιστοιχεί, όπως είπε ο κ. Μαύρος, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε 420.000 ευρώ το μεγαβάτ, εξηγώντας «πετύχαμε την καλύτερη τιμή που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη». Για όσους ασχολούνται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μπορούν να καταλάβουν πόσο συμφέρουσα, πραγματικά, είναι αυτή η τιμή των 420.000 ευρώ το MW».

    Θα παράγουμε τη φθηνότερη ενέργεια

    Σημείωσε επίσης ότι αποζημίωση για την παραγόμενη ενέργεια θα είναι, περίπου, στα 49 ευρώ, όπως  έχει προκύψει μέσα από διαγωνισμούς, χαμηλότερη από την μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς, τη μέση χονδρεμπορική τιμή που έχουμε σήμερα. «Άρα παράγουμε ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από αυτό που σήμερα προκύπτει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας και από την χονδρεμπορική αγορά μέσα από το μοντέλο στόχος, το target model. «Άρα συμφέρον και για το σύστημα, συμφέρον και για τη ΔΕΗ, συμφέρον και για το πολίτη και, τελικά, για το δημόσιο».

    Ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες.

    Στόχος το 1,5 GW

    Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος αν και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε εγκατεστημένη ισχύ πριν από ένα χρόνο, που δεν υπερέβαινε τα 150 MW, σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ είναι  230 MW και σύντομα θα φτάσει τα 250 MW. Επόμενος στόχος είναι το Νοέμβριο 2022 του επόμενου έτους  να έχει ξεπεράσει τα 500 MW, στο δρόμο για το 1,5 GW  εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2023 αρχές του 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Τι λένε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την είσοδο της ΔΕΗ στην «αγορά τους»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ