• Business

    Τι λένε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για την είσοδο της ΔΕΗ στην «αγορά τους»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Στάση αναμονής τηρούν σε αυτή τη φάση οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι περιμένοντας να ξεδιπλωθούν σε λεπτομέρεια τα σχέδια της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες ως πάροχος χονδρικής δικτύου οπτικών ινών.

    Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για τοποθέτηση οπτικής ίνας στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) δύναται, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσει συνθήκες εναλλακτικού δικτύου για την παροχή υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο internet.

    Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ συζητήθηκε η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε ένα πιλοτικό πρώτο βήμα αξιοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με την τοποθέτηση οπτικών ινών, αξίας 15 εκατ. ευρώ.

    Όπως επισημαίνεται από τα περισσότερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών η επιτυχία ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί καθώς αυτή τη στιγμή ήδη μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από δίκτυα που δύναται να δώσουν ταχύτητες έως 50 Mbps. Κυρίως ο ΟΤΕ και σε μικρότερο βαθμό οι Vodafone και Wind επενδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH) χωρίς, αυτή τη στιγμή, εξαιτίας και της οικονομικής αβεβαιότητας λόγω πανδημίας, η ζήτηση για αυτά να είναι τέτοια που να δίνει ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω επιτάχυνση των επενδυτικών τους σχεδίων.

    Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ, εφόσον τελικά προχωρήσει, είναι το χαμηλότερο κόστος (έως και 50%) που θα έχει για να περάσει οπτική ίνα, σε αντίθεση με τα επίγεια δίκτυα των παρόχων που απαιτούν σκάψιμο στους δρόμους.

    Εφόσον η τιμή που θα παρέχει τις υπηρεσίες χονδρικής είναι συμφέρουσα οι υφιστάμενοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ακόμα και αν δεν συνεργαστούν εξαρχής μαζί της, δεν έχουν λόγο να μη γίνουν πελάτες της στις περιοχές που θα βρεθεί και οι ίδιοι δεν θα έχουν ιδιόκτητο δίκτυο.

    Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος εταιρείας που δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ στην αρχή του νέου της εγχειρήματος «αν το φτιάξουν και αν μας δώσουν καλύτερες τιμές και αν δουλεύει, μπορεί να το κοιτάξουμε…»

    Αντίστοιχες κινήσεις από εταιρείες ενέργειας έχουν γίνει και σε άλλες χώρες. Στη γειτονική μας Ιταλία η Enel ίδρυσε το 2015 την Open Fiber με στόχο την ανάπτυξη δικτύου FTTH. Το δίκτυο αυτό αναπτύσσεται διαρκώς και λειτουργεί με βάση το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει και η ΔΕΗ. Δεν φθάνει στον τελικό καταναλωτή αλλά μισθώνεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να παρέχουν σύνδεση με το internet με ταχύτητες που ξεπερνούν το 1 Gbps σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ίδιο μοντέλο ακολουθεί και η ιρλανδική ESB (η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού) με την ίδρυση της SIRO το 2014.

    Δεδομένο θεωρείται ότι η εργασιακή εμπειρία που έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, λειτουργεί ενισχυτικά στο σχεδιασμό της επιχείρησης για τις τηλεπικοινωνίες.

    O κ. Στάσσης από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas ως μέλος της διοικητικής ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement, ενώ πριν αναλάβει επικεφαλής της ΔΕΗ κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Εnel Romania, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία. Στην Enel εργάστηκε από το 2007 ως επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που δυνητικά θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ εξαρχής για να προχωρήσει στο σχεδιασμό της είναι η Forthnet, η Wind και η Vodafone.

    Χωρίς τίποτα να αποκλείεται ο ΟΤΕ μελλοντικά ίσως ενδιαφερθεί για κάποιες συνεγκαταστάσεις στις κολώνες της ΔΕΗ, σε μια επόμενη φάση της ανάπτυξης του 5G, όταν θα χρειαστεί περισσότερα σημεία για τις μικρές κεραίες. Όμως δεν θεωρείται πιθανό να συνεργαστεί με την επιχείρηση ενέργειας για να αναπτύξει αυτή δίκτυο οπτικών ινών.

    Η Forthnet είναι ο μοναδικός πάροχος που δεν έχει αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών με οποιαδήποτε μορφή (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις) και αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν εκ των συνομιλητών της ΔΕΗ, χωρίς να έχει «κλειδώσει» καμιά συμφωνία.

    Η Wind αποτελεί παλιά «γνωριμία» της ΔΕΗ λόγω της Tellas (εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 και το 2007 πουλήθηκε από τη ΔΕΗ στη Wind) και έχει επίσης κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με την εταιρεία ενέργειας.

    Αν και πολλοί αναλυτές διαβλέπουν μια υπερβολή όταν γίνεται λόγος για επενδύσεις ύψους 500 και 800 εκατ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών από την πλευρά της ΔΕΗ σημειώνουν παράλληλα πως ένα εναλλακτικό δίκτυο οπτικών ινών δύναται να συμβάλει στο να εγκαταλείψει η χώρα γρηγορότερα το χαλκό.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Η Θεανώ Γορανίτου νέα διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου

    ΔΕΗ: Nέα τιτλοποίηση απαιτήσεων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών

    ΔΕΗ: Αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Θεσσαλία



    ΣΧΟΛΙΑ