• Business

    «Κολλάει» στην τιμή το deal της NS Lemos για τα δύο aframax των ναυπηγείων Daehan


    Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της NS Lemos με τα κορεατικά ναυπηγεία Daehan για την απόκτηση δύο νεότευκτων τάνκερ τύπου aframax, για τις οποίες το mononews σας είχε ενημερώσει από τις αρχές του Ιουνίου. Πηγές με γνώση της αγοράς αναφέρουν ότι αιτία για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων είναι η αδυναμία των ναυπηγείων Daehan να διασφαλίσουν μία εγγύηση επιστροφής χρημάτων, αλλά και η τιμή των δύο πλοίων, στα 41,4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

    Η τιμή αυτή φαινόταν χαμηλή όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όμως εν τω μεταξύ οι τιμές για την κατασκευή νέων πλοίων έπεσαν δραματικά, με ένα νέο aframax να κοστολογείται περίπου στα 39,1 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό που πιθανότατα συμβαίνει είναι ότι η Lemos, «πατώντας» πάνω στην απουσία εγγύησης επιστροφής χρημάτων, ασκεί πιέσεις για να εξασφαλίσει μείωση της τιμής.

    Τα εν λόγω τάνκερ, χωρητικότητας 115.000 dwt, είχαν αρχικά παραγγελθεί στα ναυπηγεία Daehan από την Jellicoe Tankers του Lars Dencker Nielsen, η οποία όμως δεν τα παρέλαβε ποτέ.

    Ειδικότερα, η Jellicoe συμφώνησε με την Daehan για την κατασκευή τεσσάρων πλοίων τον Ιούνιο του 2015, έναντι περίπου 49 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

    Κατόπιν, η Jellicoe παραχώρησε τη σύμβαση για τα δύο πρώτα πλοία στην Capital Ship Management του Βαγγέλη Μαρινάκη (που αποτελεί πελάτη και στενό συνεργάτη της), όμως υπαναχώρησε από τα άλλα δύο πλοία, αποτυγχάνοντας να καταβάλει τη δεύτερη πληρωμή στην Daehan.

    Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, για να καλύψει τις ζημιές της, η Daehan θα έπρεπε να πουλήσει τα πλοία έναντι 42,1 εκατ. ευρώ, ενώ ένας εξ αυτών επεσήμανε πως με το deal των 41,4 εκατ. ευρώ η Daehan θα τα κατάφερνε «αρκετά καλά» σε μία αγορά που κινείται πτωτικά.

    Σημειώνεται ότι η Jellicoe, που ιδρύθηκε από τον Dencker Nielsen το 2012, λειτουργεί ως εμπορική και τεχνική διαχειρίστρια έξι τάνκερ aframax.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/trigmi-apo-tis-apokalipsis-gia-tis-mizes-tis-petrobras-eteria-ellinikon-simferonton-pou-vriskete-mplegmeni/63741

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/choris-telos-kontra-kivernisis-mega-video/63707



    ΣΧΟΛΙΑ