• Business

    «Κόκκινα» δάνεια: «Κούρεμα οφειλών έως 28% με τον εξωδικαστικό – παραδείγματα

    • NewsRoom


    Μια σημαντική αλλαγή που αφορά σε χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα βελτιώσεων στον εξωδικαστικό καθώς θα μπορεί να προσφέρεται υψηλότερο κούρεμα έως 28% των οφειλών, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3% σταθερό για τρία χρόνια.

    Σήμερα ίσχυε για τα δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση euribor +2,5%, ενώ για τα ανεξασφάλιστα euribor +3%. Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της κληρονομιάς των οφειλών. Όσον αφορά στους ευάλωτους, με το νέο σχέδιο νόμου καθίσταται υποχρεωτική η αυτόματη αποδοχή της πρότασης από τους πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι δεν είναι ευάλωτος. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση. «Ουσιαστικά, η ρύθμιση αυτή φέρνει τους πιστωτές ενώπιον των ευθυνών τους» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως 1 στις 2 προτάσεις που αντιστοιχούν σε ευάλωτους απορρίπτεται.

    Το υπουργείο έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη ρύθμιση αυτή.

     

     

     

     

    Με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη, ο οποίος αποκτά έτσι τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του χωρίς να εξαρτάται από τυχόν απόρριψη – έστω και αιτιολογημένη – της πρότασης του εξωδικαστικού από την πλευρά των servicers. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

     

     

    Ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων (ομοίως με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης). Έτσι οι δανειολήπτες θωρακίζονται από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που ισχύει διεθνώς. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς σήμερα είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές και γίνεται 3% σταθερό. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

    – Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, μέσω της συμπλήρωσης της διάταξης και της άμεσης έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.



    ΣΧΟΛΙΑ