• Business

    Ψηφιακός χάρτης: «Κλειστή» μέχρι την απόφαση του ΣτΕ η προσφορά των ΟΤΕ-Intrasoft

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στασινός ΤΕΕ

    Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός


    Στο… συρτάρι του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) μένει η προσφορά της κοινοπραξίας των ΟΤΕ – Intrasoft (με υπεργολάβο μεταξύ άλλων εταιρειών την Byte) για το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του αιτήματος αναστολής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών» συνολικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης) αφορά ειδικότερα στη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

    Οι προσφεύγουσες εταιρείες οι οποίες έχουν τη στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, προσέφυγαν αρχικά στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο έχει λάθος σχεδίαση, προκηρύσσεται ως έργο πληροφορικής, μην λαμβάνοντας υπόψη το τοπογραφικό χαρακτήρα που κυριαρχεί καθώς και ότι υπάρχουν περιορισμοί όσο αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

    Η ΑΕΠΠ δικαίωσε το ΤΕΕ ως προς τις επιλογές του στη διακήρυξη του έργου έτσι στη συνέχεια οι εταιρείες που διαφωνούν με τη διαδικασία προσέφυγαν στο ΣτΕ με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου περί αναστολής του διαγωνισμού να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τα όσα συμβαίνουν γύρω από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη έχουν ως βασική αιτία τις διαφωνίες αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη προϋπολογισμού €59 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ