• Business

    Κιτιξής (Worldline Greece): Στην Ελλάδα υπερβάλλουμε για τις προμήθειες στις πληρωμές με POS


    Για τις προμήθειες από συναλλαγές με POS μίλησε ο CEO της Worldline Ελλάδος, Ιωάννης Κιτιξής κατά τη διάρκεια συνέντευξης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Το θέμα με τις χρεώσεις δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά. Οι προμήθειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και σπάει σε τρία κομμάτια. Το πρώτο μέρος πάει στον εκδότη, δηλαδή στην εκάστοτε τράπεζα, το δεύτερο πάει στο σχήμα, δηλαδή Visa ή mastercard και το τρίτο κομμάτι πάει στην Woldline ή στον οποιοδήποτε πάροχο» είπε ο κ. Κιτιξής.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Worldline Greece, βλέπει ανάπτυξη πάνω από 18% το 2023, με ώθηση κυρίως από των Smart Pos αλλά και την ανάπτυξη των τερματικών σε φυσικά καταστήματα.

    Όπως είπε οι συνδρομητές Smart Pos στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 15.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ η ανάπτυξη της εταιρείας για το 2023 εξαρτάται και από την εορταστική περίοδο που ξεκινάει από τα μέσα του Νοεμβρίου.

    Ο κ. Κιτιξής χαρακτήρισε αρκετά επιτυχημένη την εφαρμογή η οποία μετατρέπει οποιαδήποτε android συσκευή σε τερματικό, χωρίς την ανάγκη πρόσθετου εξοπλισμού.

    Η βουτιά της μετοχής στο Παρίσι

    Επιπλέον ο κ. Κιτιξής αναφέρθηκε και στη μεγάλη βουτιά της μετοχής της Worldline στον δείκτη CAC 40 του Παρισίου, αλλά και για τις προβλέψεις του ομίλου συνολικά για το 2023.

    «Είναι διαφορετικό πράγμα τι συμβαίνει στη μετοχή στο χρηματιστήριο με το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Η πτώση στη μετοχή ήταν μια αντίδραση από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μητρική. Δεν θα επηρεάσει την δραστηριότητά μας στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η Worldline είχε θέσει πολύ υψηλά τον πήχη για φέτος. Είχε θέσει ως στόχο αύξησης στα έσοδα 8%-10% και αναθεώρησε τις προβλέψεις για το 2023 στο 7%. Ωστόσο η εταιρεία παραμένει κερδοφόρος, όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι πράσινοι και η μόχλευση των κεφαλαίων της είναι πάνω από 1%.»

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία πληρωμών με έδρα τη Γαλλία, η οποία εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο εμπόρους παγκοσμίως, επικαλέστηκε την εξασθένηση της γερμανικής αγοράς και τους αυξανόμενους κινδύνους απάτης και εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που την ώθησαν να διακόψει τις σχέσεις με ορισμένους πελάτες. Αυτό οδήγησε τη μετοχή να πέσει ακόμα και 60%, με την κεφαλαιοποίηση να μειώνεται κατά 3,7 δις. ευρώ.

    Σήμερα, η Worldline Greece συνεργάζεται με 130.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με το 80% να αφορά σε μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο εταιρικούς πελάτες.

    Αξίζει να αναφερθεί πως ο τζίρος για τις συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα «άγγιξαν» πέρυσι τα 53,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 15% των συναλλαγών με κάρτες πραγματοποιούνται μέσω e-Commerce.

    Το ψηφιακό ευρώ και οι νέες συνεργασίες

    Μιλώντας για το ψηφιακό ευρώ που έχει στα σκαριά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Κιτιξής επεσήμανε ότι η Worldline θα είναι μία από τις εταιρείες που θα τεστάρουν τον νέο αυτό εγχείρημα και το πώς θα χρησιμοποιηθεί στις πληρωμές.

    Επίσης σχετικά με την συνεργασία που σύναψε με την Σκλαβενίτης, ο κ. Κιτιξής είπε ότι υπάρχει επικοινωνία και με άλλα σούπερ μάρκετς, ενώ είναι σε επαφές και με μίνι μάρκετς, καθώς βλέπει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την αγορά.

    Σχετικά με τις δυσκολίες μετάβασης στις νέες τεχνολογίες και στο νέο τρόπο πληρωμών, ο  CEO της Worldline Greece είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ωστόσο έδειξε αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν όλοι να αφομοιώσουν το νέο μοντέλο, το οποίο είναι σαφώς πιο εύχρηστο.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλειες δισεκατομμυρίων στις ευρωαγορές – Σκληρή προσγείωση για fintech και πολυτέλεια

    Ποιοι μεγάλοι «παίκτες» επενδύουν… 50 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

    Γαλακτοβιομηχανία: Ποιοι διασώθηκαν και ποιοι βούλιαξαν στην κρίση του γάλακτος



    ΣΧΟΛΙΑ