• Business

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που τιμολογείται η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNBC.

    Ειδικότερα, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο CNBC και στη δημοσιογράφο Σίλβια Αμάρο, για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου και για το γιατί λειτουργεί με ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.

    Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην επηρεάζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια την τιμή του φυσικού αερίου και τόνισε ότι αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο οι προτάσεις της Κομισιόν, έδωσε έμφαση στη λειτουργία της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να σπάσει η σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Και εξήγησε γιατί το σημερινό σύστημα με το οποίο λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά, είναι αναχρονιστικό, διαμορφώθηκε έτσι στο παρελθόν για άλλους λόγους και σήμερα οδηγεί σε υψηλές τιμές.

    Ειδικότερα, είπε:  “Έχουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε μια άλλη εποχή, όταν οι  ΑΠΕ ήταν ακριβές και θέλαμε να ενθαρρύνουμε  την ένταξή τους στο ενεργειακό μίγμα. (και  γι αυτό προβλέφθηκε η οριακή τιμή συστήματος να καθορίζεται από την υψηλότερη προσφορά). Όμως πλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο, σημείωσε. Και πλέον η οριακή τιμή συστήματος διαμορφώνεται από το φυσικό αέριο, που διαμορφώνει την υψηλότερη προσφορά, ενώ δεν ήταν αυτός ο στόχος.

    Για την αγορά φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι ο προβληματισμός είναι να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιες ώστε η τιμή του να ανταποκρίνεται στην πραγματική προσφορά και ζήτηση και όχι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και τόνισε ότι μετά το ανακοινωθέν της Κομισιόν και μόνο η πολιτική βούληση να περιοριστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας, αρκούσαν για να κάμψουν την τιμή του στις αγορές.

    Σημείωσε, ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο Συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. “Αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής στο επόμενο Συμβούλιο, σε δύο εβδομάδες” τόνισε.

    Μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις

    Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, σημείωσε, -και έχουμε δεσμευτεί να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη – θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

    Το σκεπτικό μου είναι πολύ απλό: Η αγορά χονδρικής έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί και δεν αντανακλά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης…

    Άλλο το ρωσικό πετρέλαιο άλλο το ρωσικό αέριο

    Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα χρειαζόταν για να πει η Ελλάδα «ναι» στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

    Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε πρόσθετες κυρώσεις. Και αυτή είναι πάντα μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι. Υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και στο επίπεδο του επόμενου Συμβουλίου. Επομένως, η Επιτροπή κάνει την προεργασία. Θα ξαναπώ ότι η αγορά πετρελαίου είναι διαφορετική από την αγορά φυσικού αερίου, επομένως δε θα απέκλεια οτιδήποτε επί του παρόντος.



    ΣΧΟΛΙΑ