• Business

    Κυριακόπουλος (Μοτοδυναμική): Στόχος το νέο ρεκόρ κερδοφορίας για το 2024

    Πάρης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μοτοδυναμικής

    Πάρης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μοτοδυναμικής


    Αφήνει πίσω τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ο όμιλος της Μοτοδυναμικής, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας για το 2023.

    Με… όχημα τις μοτοσικλέτες της Yamaha αλλά και την Porsche, η εταιρεία που διευθύνει από πέρυσι ο Πάρις Κυριακόπουλος, γιος του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης.

    Οι πωλήσεις του ομίλου Μοτοδυναμική κατέγραψαν αύξηση 28,7% το 2023 και ανήλθαν στα 170 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,1 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,5%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 28%.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,39 ευρώ από 0,31 το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας καθώς και στην επιτυχή εξαγορά της μειοψηφίας της Lion Rental S.A (SIXT).

    Tο Δ.Σ, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση, διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,12 ευρώ/μετοχή έναντι 0,09 ευρώ την περυσινή χρονιά, μια αύξηση ανάλογη με την αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή.

    Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές τονίστηκαν ιδιαίτερα οι αυξημένες πωλήσεις της εταιρείας, η εξαγορά της Lion Rental, η ικανοποιητική πορεία της Sixt, λόγω και της έκρηξης του τουρισμο΄θ αλλά και το γεγονός ότι ο όμιλος προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις στο sustainability προκειμένου να μπει στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου.

    Στους στόχους που θέτει πλέον ο κ. Κυριακόπουλος είναι η περαιτέρω αύξηση πωλήσεων και κερδών κι ένα νέο ρεκόρ κερδοφορίας για το 2024.

    Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ότι οι πωλήσεις της Yamaha (δίκυκλα & προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) ανήλθαν στα 75,8 εκ. ευρώ (+22,4%). Οι πωλήσεις της Porsche ανήλθαν στα 40,2 εκ. ευρώ (+50,1%). Η Sixt είδε τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 41,4 εκ. ευρώ (+7,9%) και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 12,5 εκ. ευρώ.

    Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,3 εκ. ευρώ και ανήλθε στα 26,3 εκ. ευρώ στις 31.12.2023. Οι θετικές λειτουργικές χρηματοροές του ομίλου καθώς και οι υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές του ομίλου χρηματοδότησαν την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ (7,7 εκ. ευρώ) και τις επενδύσεις στον στόλο αυτοκινήτων της Sixt κρατώντας τον δείκτη Net Debt/EBITDA στο 0.9 για το 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Στουρνάρας: Επιβάλλονται ανώτατα όρια στα στεγαστικά δάνεια
    Παπαγεωργίου-ΣΑΠΕΚ: Η βενζίνη μπορεί να φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο προς το Πάσχα
    ΕΦΚΑ: Ποιοι θα λάβουν ασφαλιστική ικανότητα με οφειλές έως 100 ευρώ
     



    ΣΧΟΛΙΑ