• Business

    «Κινούμενη άμμος» η αγορά: Οι μισές εταιρείες πωλούνται, με funds και ανταγωνιστές να «καραδοκούν»…


    «Η κατάσταση παραμένει ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα κάτσει η μπίλια…» δήλωσε πριν από μερικές μέρες κορυφαίο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων. Μια εκτίμηση που φαίνεται να συμμερίζονται και άλλα στελέχη της αγοράς, τα οποία θεωρούν και αυτά πως οι ανακατατάξεις δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχει δρόμος…

    Και δεν έχουν ολοκληρωθεί γιατί παρότι η οικονομία φαίνεται να ανακτά τον βηματισμό της, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που βρίσκεται στο «κόκκινο» και αγωνίζεται την βοήθεια και των πιστωτριών τραπεζών να προσελκύσει νέο επενδυτή ή να απορροφηθεί από ένα μεγαλύτερο παίκτη του χώρου της. Στην ουσία πρόκειται για συμφωνίες αναδιάρθρωσης, με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με έρευνα της PwC, oι 8 μεγαλύτερες συναλλαγές αναδιάρθρωσης -με το νέο καθεστώς -ολοκληρώθηκαν το 2017, μεταξύ των οποίων η απόκτηση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη και η εξαγορά της Δάβαρη ΑΒΕΕ (ΚIA & Hyundai) από την Autohellas του ομίλου Βασιλάκη (βλ. γράφημα).

    Την ίδια ώρα, υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση. Μια πρόταση που θα προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα για την ανάπτυξή της.

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μια σειρά από Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και ξένα funds που αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, εκμεταλλευόμενες και τις χαμηλές αποτιμήσεις. Εξάλλου, όλοι παραδέχονται πως τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού λίγο αργότερα δεν θα υπάρχουν τόσες ευκαιρίες…

    Όπως λένε στελέχη από τον χώρο των επενδύσεων, «είμαστε σε μια φάση που οι μισές εταιρείες πωλούνται και οι άλλες μισές καραδοκούν»…

    Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο χώρο των τροφίμων και ποτών, ο οποίος παραμένει ένας δυναμικός κλάδος με σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές.

    Κύκλοι από τον χώρο των επενδυτών επισημαίνουν πως με την κατάλληλη στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας και τεχνογνωσίας μια σειρά από εταιρείες μπορούν να πετύχουν σημαντικά πράγματα, παρά τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει σήμερα και παραπέμπουν στο υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Στελέχη της PwC σε πρόσφατη εκδήλωση ανέφεραν πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της αναιμικής ανάπτυξης αλλά και της έλλειψης ρευστότητας ενώ τόνισαν ότι «η ομαλή έξοδος από το Πρόγραμμα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται θα διευκολύνει τις επενδύσεις μέσω εξαγορών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα αγωγή Κάλαμου κατά Exin – Τι υποστηρίζει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής



    ΣΧΟΛΙΑ