• Business

    Κοινή στρατηγική για την επανεκκίνηση του τουρισμού ζητούν οι τουριστικές ενώσεις στην ΕΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, στο βήμα συνεδρίου

    Γιάννης Ρέτσος


    Το 2025 θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, ενώ κινδυνεύουν 110 εκατ. θέσεις στον τουρισμό και τα έσοδα φέτος ήταν μειωμένα κατά 60% με 80%.

    Η πανδημία «κτύπησε» ανελέητα τον τουρισμό και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, μαζί με τους προέδρους των τουριστικών ενώσεων της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας, ζητούν από την ΕΕ τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ρέτσος και οι ομόλογοι του, Dr. Michael Frenzel (Γερμανία), Gianfranco Battisti (Ιταλία) και Thomas Reinsborg (Νορβηγία), με επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον αρμόδιο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν, θέτουν μία σειρά προβληματισμών, παρουσιάζουν την εικόνα του τουρισμού, ζητούν ενιαίο πλαίσιο για την επανεκκίνηση του καθώς και για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο.

    Ειδικότερα σημειώνουν πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα και κανονισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να μη δρουν μεμονωμένα τα κράτη. Τα ενιαία πρωτόκολλα, τα τεστ και την περίθαλψη υπογραμμίζουν πως θα είναι «καθοριστικής σημασίας» για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ταξίδια και στον τουρισμό.

    Όπως αναφέρουν ότι η πανδημία «έπληξε σκληρά» τον τουρισμό, δημιούργησε νέα δεδομένα και οι πολίτες –λόγω οικονομικής ανασφάλειας- είναι απρόθυμοι να ταξιδέψουν.

    Υπογραμμίζουν ότι η διεθνής τουριστική δραστηριότητα αναμένεται να είναι μειωμένη έως 80% φέτος σε σύγκριση με το 2019 (στα 750 δισ. δολάρια), κινδυνεύουν να χαθούν 110 εκατ. θέσεις εργασία, και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 πριν 2025.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στη σύγχυση που προκλήθηκε φέτος το καλοκαίρι σε όσους ταξίδεψαν, καθώς τα κράτη εφάρμοσαν διαφορετικά πρωτόκολλα και κανονισμούς, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν ή να τεθούν σε καραντίνα σε σύντομο διάστημα και χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση.

    Σύμφωνα με τους τέσσερις προέδρους, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι του 2019 για να διασφαλίσουν τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων, και να στηρίξουν περιοχές και νησιά που εξαρτώνται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

    Ωστόσο παραδέχονται πως όλοι οι προορισμοί κατέγραψαν δραματική πτώση που διαμορφώθηκε στο -70% με -90%.

    Υπογραμμίζουν πως «οι τουριστικές ροές αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με ασφαλή τρόπο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» και σημειώνουν πως κακώς πολιτικά κόμματα δαιμονοποιούν τον τουρισμό για την έξαρση της πανδημίας.

    Ταυτόχρονα τονίζουν πως θα πρέπει να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι να ξεκινήσει η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

    Και ζητούν προγράμματα χρηματοδότησης για:

    -την αναβάθμιση του τουριστικού εργατικού δυναμικού

    -την ψηφιοποίηση του κλάδου και την προστασία του από την αυξανόμενη μονοπωλιακή ισχύ των γιγάντων της βιομηχανίας πληροφορικής, οι οποίοι είναι κυρίως μη ευρωπαϊκοί

    -την βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των προορισμών.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ