• Business

    Καίτη Κουτσολιούτσου: Στο Χονγκ Κονγκ η τέως αντιπρόεδρος της Folli Follie – “Δεν είναι φυγάς” λένε πηγές της εταιρίας

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως αντιπρόεδρος FF Group


    Το “κουβάρι” της υπόθεσης Folli Follie ξετυλίγει μέρα με τη μέρα ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, με την κλήτευση συνολικά δέκα προσώπων ως υπόπτων να προαναγγέλλει ραγδαίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έχει καλέσει για εξηγήσεις την οικογένεια Κουτσολιούτσου (Δημήτρη, Γεώργιο, Αικατερίνη), τρία τέως μέλη του ΔΣ της εταιρείας (ανάμεσα τους και ο τέως επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου) , τον οικονομικό διευθυντή της, τον επικεφαλής του λογιστηρίου, τον ορκωτό λογιστή που υπέγραψε τον ισολογισμό της Folli Follie το 2017 και τον επικεφαλής του ομίλου στην Ασία. Από τις καταθέσεις τους στον εισαγγελέα, που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, θα κριθεί το αν θα τους ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη ή όχι, δηλαδή σε αυτό το στάδιο της έρευνας τα προαναφερθέντα πρόσωπα είναι ύποπτα, και όχι κατηγορούμενα για κάποιο αδίκημα.

    Στο Χονγκ Κονγκ η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου 

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες του mononews.gr , η κλήτευση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε την ώρα που η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου δεν βρίσκεται στην Ελλάδα  αλλά στο μακρυνό Χονγκ Κονγκ. Υπό αυτές τις συνθήκες τo mononews επικοινώνησε με την εταιρία Folli Follie , από την οποία μας απάντησαν ως εξής:

    H κα. Καίτη Κουτσολιούτσου προτίθεται να είναι τυπική και σύμφωνη με τις νόμιμες διαδικασίες, όσον αφορά στην κλήτευση που δέχθηκε από τον εισαγγελέα. Δεν είναι φυγάς, σκοπεύει να είναι καθ’ όλα τυπική. Πράγματι η κ. Κ.  Κουτσολιούτσου βρίσκεται από το Σεπτέμβριο στο Χονγκ Κόνγκ, και αν χρειαστεί φυσική παρουσία θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν  γνωρίζουμε την ημερομηνία που έχει ορισθεί το ραντεβού για να καταθέσει η κ. Καίτη Κουτσολιούτσου ενώπιον του εισαγγελέα.

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο (τέως πρόεδρο) και τον CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πατέρας και γιος ξεκαθαρίζουν πως βρίσκονται στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα και εργάζονται για να έχει μέλλον ο όμιλος.

    Σπεύδουν ακόμη να πουν πως παρά τις δυσκολίες η εταιρεία είναι καθ’ όλα εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους, τονίζοντας πως δεν έχει καθυστερήσει ούτε μια μέρα η καταβολή της μισθοδοσίας.   Να σημειωθεί πως ο όμιλος στην Ελλάδα απασχολεί άμεσα περίπου 1.300 εργαζόμενους.

    To Βούλευμα 

    Πάντως, το βούλευμα με το οποίο δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα των δέκα υπόπτων είναι “φωτιά”, καθώς κάνει λόγο ανοιχτά για “μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία, αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση”.

    Σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, υπάρχουν “πολύ σοβαρές ενδείξεις” ότι η Folli Follie επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τεχνητά τον κύκλο των πωλήσεών της, τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές και στις εποπτικές αρχές, μια ψευδή εικόνα για τα πεπραγμένα της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ, προκύπτει ότι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, “ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ”, σύμφωνα με το βούλευμα.

    Μάλιστα, οι απαρχές της απάτης φαίνονται να εντοπίζονται ακόμα νωρίτερα, ίσως και πριν το 2001!

    Και αυτό προκύπτει από την κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ηλιάνας Κούρκαφα, η οποία επικαλέστηκε το πόρισμα της Alvarez & Marsal, η οποία εντόπισε τρεις περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών.

    Η πρώτη την περίοδο 2015-17, η οποία αναφέρεται ως “άμεσες εικονικές συναλλαγές”, η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-15, η οποία αναφέρεται ως “έμμεσες εικονικές συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “MerryGoRound” (Γύρω Γύρω Όλοι).

    Μάλιστα, η Alvarez & Marsal επισημαίνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτήν την πρακτική εντοπίστηκε το 2001, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συνέβαινε και παλαιότερα.

    Ερωτηθείσα η κ. Κούρκαφα για πόσα περίπου χρόνια εκτιμά ότι “χτιζόταν” ο ενοποιημένος ισολογισμός του ομίλου Folli Follie με ψευδή στοιχεία, η μάρτυρας απάντησε: “Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση της Α&Μ ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση του 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρίες της FFG ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων.

    Επίσης η Α&Μ στην έκθεσή της σημειώνει ότι τα λογιστικά στοιχεία που της παρασχέθηκαν χρονολογούνται από το 2007 και ως εκ τούτου αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει συναλλαγές με ελεγχόμενες εταιρίες καθώς και εικονικές πωλήσεις ή αγορές πριν το έτος 2007.

    Επίσης η Α&Μ διαπιστώνει ότι η πρακτική του MerryGoRound” χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015.

    Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Α&Μ απ΄τη χρήση 2001 τουλάχιστον διαπιστώθηκε σύσταση ελεγχόμενης εταιρίας. Η αξιολόγηση των ευρημάτων της Α&Μ εκτιμώ ότι θα οδηγήσει, από εποπτική άποψη, στη διαπίστωση ότι η ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για σειρά ετών δεν ήταν ορθές, αλλά αντιθέτως ψευδείς και παραπλανητικές”.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι τα δέκα πρόσωπα που έχει καλέσει για εξηγήσεις ο οικονομικός εισαγγελέας θα πρέπει να δώσουν πολύ καλές εξηγήσεις αν θέλουν να αποφύγουν την ποινική δίωξη, καθώς τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Γιάννης Δραγάτσης είναι συντριπτικά…

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανάμεσα στην θεια του, Άσπα Σαββοπούλου και την μητέρα του, Καίτη Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Τέσσερα νέα πρόσωπα στο ΔΣ της εταιρείας – Ποιοι αντικαθιστούν τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και όμως υπάρχει… αγοραστής για το ελβετικό ομόλογο της Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στη Folli Follie. Κλήθηκαν ως ύποπτοι για 2 κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου κι άλλοι 7



    ΣΧΟΛΙΑ