• NewsRoomNewsRoom

    Με μια κίνηση έκπληξη, η Vodafone στέκεται αρωγός προς την γυναίκεια επιχειρηματικότητα, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες για 12 μήνες και στηρίζοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες.

    Όπως εξηγεί σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια του Vodafone Business, Κάτια Σταθάκη, η Vodafone, υλοποιώντας τη βαθιά της πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας μπορεί να επιτύχει σπουδαία πράγματα, στέκεται δίπλα στις γυναίκες επιχειρηματίες, τις βοηθά να αξιοποιήσουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τους προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες αιχμής, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

    Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Vodafone, οι γυναίκες  επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους, μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και τη θωράκιση από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων, εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα, ενώ διαθέτουν όραμα και στρατηγική.

    Κάτια Σταθάκη, Vodafone Business
    Η γενική διευθύντρια του Vodafone Business, Κάτια Σταθάκη

    Η συνέντευξη της κ. Σταθάκη έχει ως εξής:

    Ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του WomenInBusiness.Connected;

     Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πρώτα πώς φτάσαμε στην πρωτοβουλία αυτή. Σύμφωνα με δύο έρευνες που εκπόνησαν οι εταιρίες Focus-Bari και ICAP αντίστοιχα για λογαριασμό της Vodafone, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις τους, σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

    Ωστόσο, μόλις 4 στις 10 αισθάνονται σίγουρες για τις ικανότητές τους ως επιχειρηματίες. Επιπλέον, ενώ αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους, αισθάνονται  ανασφάλεια με τη χρήση της και περιορίζουν τη δυναμική τους. Αυτός ο συνδυασμός ευρημάτων μας κινητοποίησε και δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία WomenInBusiness.Connected που περιλαμβάνει:

    – Εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη από τους Vodafone Business Advisor, οι οποίοι θα τις ενημερώνουν για ό,τι νέο υπάρχει, θα τις καθοδηγούν και θα τις υποστηρίζουν με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η επιχείρησή τους, τη δεδομένη χρονική στιγμή και ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται

    – Δωρεάν για 1 χρόνο κατασκευή και λειτουργία website ή e-shop για την ψηφιοποίηση της επιχείρησής τους και την αύξηση των πωλήσεών τους με την υπηρεσία Vodafone Business Online

    – Δωρεάν αναβάθμιση σύνδεσης σε υπερυψηλές ταχύτητες Vodafone Fiber 100 Mbps για μία μοναδική εμπειρία Internet μέσα από το Vodafone Giga One Net, στην τιμή του ADSL για ένα χρόνο, ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους

    Αυτή η πρωτοβουλία συμπυκνώνει εν πολλοίς και το νέο μήνυμα – υπογραφή μας, «Together We Can», που εκφράζει όλα όσα μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι, όταν συνεργάζονται και αξιοποιούν την τεχνολογία. Στη Vodafone οραματιζόμαστε μία ανοιχτή, ψηφιακή κοινωνία, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι επί ίσοις όροις. Και γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και στηρίζουμε με συνέπεια πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

    Από τις έρευνές σας πιστοποιείται ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις τους;

    Βάσει της χρηματοοικονομικής ανάλυσης της ICAP ερευνών που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Vodafone, πράγματι οι μικρές επιχειρήσεις που ελέγχονται από γυναίκες, παρουσιάζουν καλύτερη οικονομική απόδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς, όπως τεκμηριώνεται και από τον συγκριτικά υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας των απασχολουμένων κεφαλαίων των επιχειρήσεών τους.  Ο συγκεκριμένος δείκτης σημαίνει πολλά για μία επιχείρηση και εστιάσαμε συγκεκριμένα σε αυτόν γιατί λέει πολλά για την ικανότητα μίας επιχείρησης να αποδίδει το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα βάσει των κεφαλαίων που διαθέτει.

    Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες  επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους , μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και τη θωράκιση από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων, εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα, ενώ διαθέτουν όραμα και στρατηγική. Και ότι δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση της δανειακής εξάρτησης των επιχειρήσεων, ενώ επιδεικνύουν ικανότητα στην ανάπτυξη κερδών, αφού διαχειρίζονται επιτυχώς τα ίδια και ξένα κεφάλαια που διαθέτουν.

    Η έρευνά σας έδειξε ότι οι γυναίκες ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση  με βασικό κίνητρο την εκπλήρωση των ονείρων τους και όχι μόνο με γνώμονα το κέρδος. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

    Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Focus – Bari για λογαριασμό της Vodafone, όντως οι γυναίκες ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση με βασικό κίνητρο την εκπλήρωση των ονείρων τους και όχι μόνο με γνώμονα το κέρδος.

    Μάλιστα, χαρακτηρίζονται από ρεαλιστικές προσδοκίες, υπομονή και ευελιξία, επενδύουν σε σταθερές, συναισθηματικές σχέσεις, κινούνται προσεκτικά, αποφεύγοντας τα μεγάλα ή μακροπρόθεσμα σχέδια, ενώ εκτιμούν έννοιες όπως την εξέλιξη, τη βελτίωση και τη γνώση.

    Ωστόσο, καταδεικνύουν μικρότερο βαθμό πίστης στις δυνατότητές τους ως επιχειρηματίες, δημιουργούν επιχειρήσεις με μικρότερη εμβέλεια και  δυναμική και τείνουν να μην εκφράζουν τον ίδιο βαθμό εκτίμησης σε βασικές επιχειρηματικές αξίες, όπως η επιτυχία, το κέρδος και η συνεχής ανάπτυξη.

    Επιπλέον, αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους, όμως αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς με τη χρήση της, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τη δυναμική τους.

    Και νομίζω ότι οι γυναίκες «παίρνουν» λιγότερα ρίσκα;

    Ερχόμενοι κι εμείς σε επαφή με το υλικό αυτής της έρευνας της Focus – Bari, μάθαμε ότι μία σειρά από μελέτες διεθνώς έχουν δείξει ότι οι γυναίκες λειτουργούν με έναν δικό τους τρόπο, όταν βρίσκονται στα ηνία μίας επιχείρησης.  Μία γενικότερη περιγραφή είναι ότι οι γυναίκες ότι όντως λαμβάνουν λιγότερο ρίσκο, προσέχουν περισσότερο και κάνουν αρκετά πιο διακριτικά ανοίγματα σε σχέση με τους άνδρες.

    Η σκληρή γλώσσα των αριθμών επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα. Η έρευνα της ICAP έδειξε ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες χαρακτηρίζονται από αυτάρκεια, καθώς δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση της δανειακής εξάρτησης των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνται, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε ξένα κεφάλαια.

    Επίσης, δείχνουν έντονη προσήλωση στον επιχειρηματικό στόχο, διότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα των εταιρειών των οποίων ηγούνται, καθώς φροντίζουν να διατηρούν τη ρευστότητα τους σε υψηλά επίπεδα.  Και σίγουρα διαθέτουν στρατηγική γιατί εστιάζουν στη θωράκιση των  επιχειρήσεών τους από ενδεχόμενη αύξηση του κόστους πωλήσεων, φροντίζοντας για τη διατήρηση της μικτής κερδοφορίας τους σε υψηλά επίπεδα.

    Ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις μικρές επιχειρήσεις που ελέγχονται από γυναίκες;

    Όπως έδειξε και η μελέτη της ICAP, οι γυναίκες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην ταχύτερη αποδέσμευση κεφαλαίων και τη θωράκιση από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων. Επίσης, εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, δίνοντας βαρύτητα στη διατήρηση της κερδοφορίας  σε υψηλά επίπεδα. Ενώ δείχνουν προνοητικότητα και μεριμνούν για τη γρήγορη είσπραξη των οφειλών, ενισχύοντας τη ρευστότητα της επιχειρήσεις που διοικούν και αποφεύγουν φαινόμενα συσσώρευσης οφειλών.

    Επίσης, η ICAP τεκμηρίωσε από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες δείχνουν σύνεση, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη βιώσιμη και ορθολογική ρευστότητά τους και παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα, καθώς εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και δείχνουν αφοσίωση στον εταιρικό στόχο, με αυξημένη προσήλωση στην αξιοποίηση των εισροών και των διαθεσίμων κεφαλαίων.

    Εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν το σημαντικά ανώτερο αποτύπωμα που έχουν οι Ελληνίδες στο επιχειρείν διεθνώς, το ειδικό βάρος της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι αυξημένο και έχει ολοένα και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην εθνική οικονομία.

    Άρα, μία ισχυρότερη γυναικεία επιχειρηματικότητα θα σημαίνει και μια πιο δυναμική και εξωστρεφής οικονομία. Και αυτό σημαίνει πολλά για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Στην πορεία προς το αύριο δεν θα πρέπει να μείνει κανείς πίσω.