• Business

    Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας

    • NewsRoom
    Ντον Φάρελ

    Ντον Φάρελ


    Την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία ΑυστραλίαςΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντον Φάρελ.

    «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε μέσω βίντεο μετά από άτυπες συζητήσεις μεταξύ Καμπέρας και Βρυξελλών. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ελπίζω ότι, μια μέρα, θα υπογράψουμε μια συμφωνία που θα ωφελεί τόσο την Αυστραλία όσο και τους Ευρωπαίους φίλους μας», εξήγησε ο Φάρελ.

    Οι συνομιλίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εμπορίου της G7 στην Ιαπωνία, θεωρήθηκαν ως ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι εναπομένουσες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη προόδου κατά τις συνομιλίες στην Οσάκα. Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες σημείωσαν πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Υπήρχε αισιοδοξία ότι μια συμφωνία θα ήταν εφικτή», ανέφερε μεταξύ άλλον εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    «Ωστόσο, οι συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών στην Οσάκα δεν είδαν την ίδια πρόοδο. Η αυστραλιανή πλευρά κατέθεσε εκ νέου γεωργικές απαιτήσεις που δεν εντάσσονται στο πνεύμα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο εκπρόσωπος, αντανακλώντας και την άποψη του επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος ανέφερε στο Χ, ότι χρειάζονται πιο ρεαλιστικές προσδοκίες και ισορροπημένη προσέγγιση, με σεβασμό και στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.

    Σύμφωνα με το Politico, η Αυστραλία πραγματοποίησε μια θεατρική έξοδο από τις συνομιλίες τον περασμένο Ιούλιο, εκτιμώντας ότι η προσφορά που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν ανοίγει επαρκώς την αγορά της ΕΕ στα αγροτικά της προϊόντα. Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει ξανά, εάν η προσφορά των Βρυξελών δεν είναι «αρκετά καλή» για την Αυστραλία.

    Πριν κατευθυνθεί στην Οσάκα, ο Φάρελ είπε ότι τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας τώρα συνεπάγεται αναβολή μέχρι να διοριστεί η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

    Η ευρύτερη πρόσβαση βόειου και πρόβειου κρέατος αλλά και ζάχαρης στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά είναι επιτακτική ανάγκη για τον ισχυρό αγροτικό τομέα της Αυστραλίας. Για τις Βρυξέλλες, αντίστοιχα, μια συμφωνία θα παρείχε καλύτερη πρόσβαση στα τεράστια αυστραλιανά αποθέματα στρατηγικών ορυκτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό της 16χρονης

    Κινέζος πρέσβης: Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περισσότερους επενδυτές

    Νετανιάχου: Καταδικάζει το βίντεο με τις ομήρους που δημοσιοποίησε η Χαμάς



    ΣΧΟΛΙΑ