• Business

    Δύο προσφορές για την ιστορική Μινέρβα Ελαιουργική

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική

    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική


    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των προσφορών για την απόκτηση της Μινέρβα Ελαιουργική, της παλαιότερης ελαιουργικής εταιρείας στην χώρα.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν προθεσμία μέχρι και σήμερα στις 14:00 για να υποβάλουν τη δεσμευτική πρότασή τους, ύστερα από την μικρή παράταση λίγων ημερών που δόθηκε από την KPMG που διενεργεί τη διαγωνιστική διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά έχει καταθέσει η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας και το επενδυτικό fund Deca Investments. Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, και εκτός απροόπτου το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

    Η διαδικασία  πώλησης έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμιση μήνες και το τίμημα για το σύνολο της δραστηριότητας της «Μινέρβα» προσδιορίζεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ (Βέβαια στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν καθορίστηκε ελάχιστο τίμημα).

    Η επικείμενη «αλλαγή σκυτάλης» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μινέρβα, η οποία ανήκει από το 1977 στον διεθνή όμιλο ελληνικών συμφερόντων Peterson Zochonis θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά. Ο νέος ιδιοκτήτης, όποιος είναι αυτός, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει το δυναμικό επαναλανσάρισμα των προϊόντων της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα, πιέζοντας τον ανταγωνισμό. Παρ’ όλη την κάμψη, η Μινέρβα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό brand, με παρουσία σε όλο το λιανεμπόριο και ισχυρούς δεσμούς με την εγχώρια παραγωγή.

    Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος. Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξυδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξυδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Στην εταιρεία, η οποία από το 1977 ανήκει στον διεθνή όμιλο ελληνικών συμφερόντων Peterson Zochonis απασχολούνταν στις 31 Μαΐου 2018 , 193 άτομα.



    ΣΧΟΛΙΑ