• Business

    Κατασχέσεις λογαριασμών: Ούτε 700 ευρώ δεν έχει μέσα ο καθένας


    Οι προσδοκίες της κυβέρνησης να συγκεντρώσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, προχωρώντας σε κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, προσκρούουν σε ένα… μικρό προβληματάκι: σε πολλές περιπτώσεις η εφορία βρίσκει τους λογαριασμούς άδειους!

    Δεν το λέμε εμείς, αλλά το αποκαλύπτουν τα ίδια τα στοιχεία που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, σύμφωνα με τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 πραγματοποιήθηκαν 188.363 κατασχέσεις σε βάρος 180.226 φορολογούμενων, και το ποσό που εισπράχθηκε ανήλθε στα 124,4 εκατομμύρια ευρώ. Με μία απλή διαίρεση προκύπτει ότι κατά μέσο όρο η κάθε κατάσχεση απέδωσε στα δημόσια ταμεία το… αστρονομικό ποσό των 660 ευρώ και κάτι!

    Επιπλέον, το 2016 διεξήχθησαν 11 πλειστηριασμοί ακινήτων υπέρ του Δημοσίου, εκ των οποίων οι 8 στην Αττική και οι 3 στην Πέλλα, για οφειλές ύψους από 2,7 εκατομμύρια ευρώ έως και 8,17 εκατομμυρίων ευρώ, με εξαίρεση μία περίπτωση στην Αττική όπου έγινε πλειστηριασμός για οφειλές ύψους 733.846,44 ευρώ. Η συνολική αξία των 11 αυτών ακινήτων ανέρχεται λίγο κάτω από τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τέσσερις από τους πλειστηριασμούς ακινήτων (όλα στην Αττική) αφορούσαν σε πρώτες κατοικίες.

    Συγκρίνοντας όμως το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τους πλειστηριασμούς ακινήτων (8,5 εκατ. ευρώ) με το ποσό των οφειλών στις οποίες αντιστοιχούσαν (42,7 εκατ. ευρώ), διαπιστώνουμε ότι στα δημόσια ταμεία μπήκε μόλις το ένα πέμπτο (20%) των οφειλών αυτών…

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν έχει δρομολογηθεί κανένας πλειστηριασμός ακινήτου για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί ακινήτων: Ένας τραπεζίτης (Θ. Καλαντώνης) γράφει για πρώτη φορά όλη την αλήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: 6.000 πλειστηριασμοί για όσους μπορούν, αλλά δε θέλουν να πληρώσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Γιατί κόστισαν ακριβά τα μνημόνια στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ