• Business

    Στουρνάρας: Η Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft!

    • NewsRoom


    Τα φαρμακερά βέλη Στουρνάρα κατά του Γιώργου Προβόπουλου και του Κώστα Καραμανλή ξεχώρισαν στην κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

    karamanlis

    “Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας προσωποποιώντας την κύρια ευθύνη στον Κώστα Καραμανλή κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του .

    Ο διοικητής της ΤτΕ είχε πληρωμένη απάντηση για όσα του καταλόγισε κατά τη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, ο προκάτοχός του Γιώργος Προβόπουλος και δεν δίστασε να τον “καρφώσει” λέγοντας ότι ο κ. Προβόπουλος “είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει την Τράπεζα Αττικής όταν ήταν διοικητής της ΤτΕ. Δεν το έκανε το έκανα εγω”.

    provopoulos vouli

    Κάνοντας ευθεία αναφορά στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου και τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας άναυδους τους βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής:

    “Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών”.

    Δανειοδοτούσαν τον Καλογρίτσα σαν να ήταν η Microsoft!

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει αν ήταν σωστή η στάση της Τράπεζας Αττικής απέναντι στον Χρήστο  Καλογρίτσα, δεδομένου όπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Δημ. Σταμάτης, ότι δόθηκαν 80 εκατρ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκατ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: “Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της Τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού . Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

    Η  Τράπεζα Αττικής, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, βρίσκεται πλέον σε σωστό δρόμο. Πριν πάρουμε τα μέτρα πήγαινε στα βράχια, υπογράμμισε για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι οι αποσύρσεις καταθέσεων από την Τράπεζα Αττικής αφορούσαν κυρίως Δημόσιους Φορείς και όχι ιδιώτες.

    Η ένταση κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Στουρνάρα, ήρθε από την αναφορά του ότι τα δάνεια στον κλάδο των ΜΜΕ εξυπηρετούνται ικανοποιητικότερα από άλλους κλάδους της οικονομίας. Όπως είπε τα δάνεια των ΜΜΕ ανέρχονται συνολικά σε  1,3 δισ. ευρώ και αυτά που είναι σε καθυστέρηση, είναι 317 εκατομμύρια ευρώ.

    “Είναι εκ των χαμηλοτέρων που έχουμε στην οικονομία. Μόνο δύο ΜΜΕ έχουν πρόβλημα. Ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ και λίγο το ΣΤΑΡ. Τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα”, δήλωσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας προκαλώντας την οργή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι απέκρυψε  τα δάνεια της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, του ΑΛΤΕΡ κ.α..

    “Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω από την Τράπεζα”, τούς απάντησε ο κ. Στουρνάρας με τους βουλευτές να μιλούν για αναντιστοιχία με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εξεταστική.

    Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Στουρνάρας και έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από συνεργάτες του, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και τα μέλη της εξεταστικής να σημειώνουν με τη σειρά τους ότι πολλά δάνεια καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο.

    Δείτε live την κατάθεση Στουρνάρα ΕΔΩ .

    Διαβάστε ακόμη: Χαμός στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια- Λοβέρδος σε Φάμελλο: Κάνετε bullying στον Στουρνάρα!



    ΣΧΟΛΙΑ