Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια νέα, αρνητική διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, μετά την επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση πέρυσι, και κυρίως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο CEOs Club.

Aυτή η διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, όπως και οι προηγούμενες, έχουν αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις που εξαρτώνται κυρίως από τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης, συνέχισε.

1

Οι γεωπολιτικές διαταραχές μας υπενθυμίζουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό μπορούν να επανεμφανιστούν γρήγορα μέσω διαταραχών στις αγορές ενέργειας και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι η Ευρώπη, ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, έχει μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, και βρίσκεται στην ‘πρώτη γραμμή’ των οικονομικών ζημιών κάθε φορά που σημειώνεται μια παρόμοια διαταραχή.

Αρχικά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές φάνηκαν να αναμένουν μια περιορισμένη και μικρής διάρκειας σύγκρουση. Η αβεβαιότητα όμως έχει αυξηθεί και το ισοζύγιο των κινδύνων κλίνει προς μείωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού.

Γενικώς, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ακόμα ως προς τη διάρκεια της κρίσης, άρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος των επιπτώσεων. Στις 19 Μαρτίου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και για κάθε χώρα-μέλος χωριστά.

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν έντονα και οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2022. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έφθασε παροδικά περίπου τα 115-120 δολ. ΗΠΑ ανά βαρέλι, πριν μειωθούν κάτω από τα 80 δολάρια προχτές και ανέβουν εκ νέου στα 100 δολάρια σήμερα, καθώς οι αγορές επανατιμολογούν διαρκώς τις ειδήσεις, τις διαταραχές του εφοδιασμού και τους κινδύνους για τα πλοία που διαπλέουν τα στενά του Ορμούζ.

Οι αγορές μετοχών γενικώς κατέγραψαν πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν πλέον σ’ αυτές πρόσθετο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, επαναξιολογούν τους κινδύνους πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η σύγκρουση μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας και μέσω της επιμήκυνσης των διαδρομών στις θαλάσσιες μεταφορές και της αύξησης του κόστους μεταφοράς και ασφάλισης. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τις τιμές άλλων μη ενεργειακών βασικών εμπορευμάτων, όπως τα λιπάσματα, που είναι ζωτικής σημασίας εισροή για την αγροτική παραγωγή

Εάν η σύγκρουση διαρκέσει, θα βιώσουμε για μια ακόμη φορά στασιμοπληθωριστικές πιέσεις, ιδίως βραχυπρόθεσμα, και ειδικά στις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής διαταραχής θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω από την επίδραση της αβεβαιότητας, την αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την επανατιμολόγηση των κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την υποτονική εξωτερική ζήτηση λόγω των εμπορικών διενέξεων.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις εξελίξεις στις αγορές ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα στην αγορά του φυσικού αερίου. Εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μετά τη μείωση του εφοδιασμού από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τιμές του αερίου να είναι πιο ευαίσθητες στις διαταραχές της παγκόσμιας προσφοράς.

Συνολικά, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ έχουν επίσης ενισχυθεί οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης

HELLENiQ ENERGY: Δωρεά για την αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Υπουργείου Ναυτιλίας

Επιβεβαίωση mononews για το deal Ολυμπιακού και Superbet, αξίας έως και 55 εκατ. ευρώ

MIG: Κέρδη 4,3 εκατ. για το 2025, με έσοδα 14,8 εκατ. ευρώ – Εκτόξευση 82,4% στα EBITDA