• Business

    Καρέλιας: Ο πληθωρισμός βλάπτει σοβαρά τα μεικτά κέρδη και το Ταμείο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Καρέλια: Η εταιρεία που είναι…θησαυροφυλάκιο μετρητών και η αλήθεια για τις παροχές στους εργαζόμενους

    Ανδρέας Καρέλιας – Στάθης Καρέλιας – Βικτώρια Καρέλια


    Απογείωση κερδοφορίας και πωλήσεων, παρά την επιβολή φόρου σε διάφορες χώρες του εξωτερικού που δραστηριοποιείται, ισχυρό ταμείο και ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, χαρακτηρίζουν για μία ακόμα εταιρική περίοδο, το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης, που δημοσιοποίησε χθες ο Καρέλιας.

    Χωρίς ανακοινώσεις, αλλά με ισολογισμό τον οποίο μπορούν να διαβάσουν και τα… παιδιά (μέχρι και τον φόρο που αναλογεί στα προ φόρων κέρδη δημοσιοποίησε η καλαματιανή πολυεθνική) εμφανίζει αύξηση τζίρου σχεδόν στο 1 δις. Ευρώ και για την ακρίβεια 958,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο έναντι 893,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή χρήση.

    Τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 103,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιόδου εμφανίζονται αυξημένα στα 79,3 εκατ. ευρώ έναντι 66 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα οριακά μειωμένα κατά 20 εκατ. ευρώ, στα 345,9 εκατ. ευρώ έναντι 366,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο σχεδόν μισά σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση των 772 εκατ. ευρώ. Μηδενικός δανεισμός, αλλά αύξηση του κονδυλίου των λοιπών υποχρεώσεων και των προμηθευτών στα 122,47 εκατ. ευρώ από 85,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει αγγίξει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τα προϊόντα της.

    Άλλωστε, το εξηγεί πεντακάθαρα στην ανάλυση των εταιρικών αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει επηρεαστεί ούτε από την Covid, η οποία περνάει όπως όλα δείχνουν, αλλά ούτε και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά μόνο από τον πληθωρισμό.

    Η καλαματιανή πολυεθνική προβαίνει σε εκτίμηση για το σύνολο της χρήσης λέγοντας ότι τα πρώτα στοιχεία από το τέταρτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι ο όγκος πωλήσεων θα κινηθεί στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, ενώ οι σημαντικές αυξήσεις κόστους, τόσο στις πρώτες ύλες κυρίως καπνών και φιλτροποιίας, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα ποσοστά μικτής κερδοφορίας.

    Η Εταιρεία έχει καταφέρει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών πώλησης στις πλείστες από τις αγορές της στο εξωτερικό. Ωστόσο, η απαραίτητη σταθερότητα τιμών στην Ελληνική και Βουλγαρική αγορά προκειμένου να διαφυλαχθούν τα σημαντικά μερίδια αγοράς που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε πιέσεις στη μικτή κερδοφορία.

    Σε ότι αφορά τις περαιτέρω προοπτικές για την πορεία του Ομίλου, δεν προσδοκά αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Αντίθετα, όπως λέει, «έχουμε ήδη ενημερωθεί για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κτήσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας. Αρκετές χώρες ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, εξέλιξη που προδικάζει σημαντική αύξηση των λιανικών τιμών των προϊόντων μας.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, περιορίζει τις όποιες περαιτέρω εργοστασιακές αυξήσεις για την κάλυψη του διογκωμένου κόστους κτήσης πρώτων υλών στα απολύτως απαραίτητα.

    Στον αντίποδα των παραπάνω αρνητικών εκτιμήσεων, αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές Τράπεζες, τόσο της Ευρωζώνης όσο και των Η.Π.Α., πράγμα που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις χρηματοοικονομικές αποδόσεις των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας».

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Στο 20,11% το ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου της Rinoa

    Κυριακούλης: Στα 25,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το ομίλου στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ