• Business

    Καρέλιας: Έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ το 2019 και δρομολογεί επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ για το 2020

    • NewsRoom
    Ανδρέας Καρέλιας

    Ο Ανδρέας Καρέλιας, μέτοχος της Καρέλιας Α.Ε.


    Με ιστορικό ρεκόρ στον τζίρο έκλεισε το 2019 για την καπνοβιομηχανία «Καρέλιας», η οποία μάλιστα επέστρεψε στους εργαζομένους, μέσω παροχών, αλλά και στην κοινωνία, μέσω δωρεών προς κοινωφελείς οργανισμούς, ποσό άνω των 3,85 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά που πέρασε.

    Ειδικότερα, κατά την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής καπνοβιομηχανίας της Καλαμάτας, Ανδρέας Καρέλιας, ανέφερε πως οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους, σε συνδυασμό με τα επιπλέον bonus που θα δοθούν σε ατομικό επίπεδο σε όσους μέσα στο 2019 ξεχώρισαν για την προσφορά τους, όπως επίσης και η συνολική ενίσχυση των κοινωφελών φορέων που επιλέχθηκαν, ξεπερνούν τα 3.850.000 ευρώ.

    Ο κ. Καρέλιας ανέφερε πως το 2019 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ στο τζίρο της εταιρείας, που αν αφαιρεθούν οι φόροι μπορεί να είναι και ο μεγαλύτερος στα 130 χρόνια της ιστορίας της. Ο κ. Καρέλιας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της καπνοβιομηχανίας μέσα στη χρονιά, κάνοντας λόγο για:

    * Το μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία μας, έναν καθαρό κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5% περίπου σε σχέση με πέρσι και σίγουρα μια πολύ κερδοφόρα χρονιά.

    *Αύξηση των πωλήσεων των τσιγάρων στην Ελλάδα κατά 6%σε σχέση με πέρσι και αύξηση των πωλήσεων του καπνού για στριφτό κατά 11%.

    *Στις διεθνείς μας αγορές, αύξηση του όγκου πωλήσεων των τσιγάρων κατά 3%σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις του καπνού ανέβηκαν κατά 11,5%.

    *Στα τσιγάρα, πετύχαμε το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική αγορά, τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο αγγίζει το 18%, ενώ η χρονιά κλείνει με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, το οποίο ξεπερνά το 26%.

    *Για μία ακόμη χρονιά πετύχαμε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, που την καθιστούν ακόμη πιο θωρακισμένη οικονομικά έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής δυσκολίας.

    *Αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 10% περίπου σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόνον το 2019 επενδύσαμε ποσό που ξεπερνά τα €7.500.000,00σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα, να ολοκληρώσουμε την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της ιχνηλασιμότητας και να προσαρμοστούμε σε πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    *Επιστέγασμα της παραπάνω θετικής πορείας το 2019 είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία ποσά ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ που αναλογούν στην χρήση 2019, αλλά και κάθε άλλης μορφής φόρων που καταβλήθηκαν το 2019, συνολικού ύψους € 532.000.000,00το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία μας. Παράλληλα οι εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αγγίζουν τα 8 εκ.ευρώ.

    Στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου απολογισμού και της παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα ιχνηλασιμότητας της ΚΑΡΕΛΙΑ που διαχειρίζεται ένα σύστημα το οποίο κόστισε συνολικά στην εταιρεία πάνω από 15 εκ.ευρώ.

    «Το σύστημα αυτό για να λειτουργήσει σωστά απαιτείται η τέλεια και η αρμονικότερη συνεργασία της επιχείρησης με φορείς παροχής κωδικών, συστημάτων εκτύπωσης, καταγραφής, πρωτοβάθμιας ομαδοποίησης πακέτου σε κούτα, δευτεροβάθμιας ομαδοποίησης κούτας σε κιβώτιο και σε συνέχεια σε παλέτα, την παράλληλη άρτια λειτουργία φορέων στο εξωτερικό, όπως του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου αποθετηρίου, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία διανομέων και άλλων συνεργατών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πουλάμε τα προϊόντα μας, αλλά και των συστημάτων καταγραφής και ελέγχου που είναι συνδεδεμένα με αυτούς. Μία πρόσθετη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ότι έπρεπε για πολλοστή φορά τα τελευταία 5 χρόνια να αλλάξουμε την μορφή των προϊόντων μας, αφού πέραν των απαιτήσεων του συστήματος ιχνηλασιμότητας, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, ως δια μαγείας, συνέπιπτε με την εφαρμογή και άλλων διατάξεων για την εξωτερική εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων.

    Είχαμε να αντιμετωπίσουμε συνεχείς διακοπές και καθυστερήσεις στην παραγωγή μας, αλλά και τις φορτώσεις μας, οι οποίες οφείλονταν τόσο σε “παιδικές ασθένειες” αυτού του τόσο πολύπλοκου συστήματος, όσο και σε λάθη και παραλείψεις φορέων έξω από την επιχείρησή μας, φορέων που είτε είχαν υποτιμήσει την πολυπλοκότητα και την δυσκολία του εγχειρήματος, είτε δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα, αφού και η ευρωπαϊκή επιτροπή, από την δική της πλευρά έδειξε τρομακτική καθυστέρηση στην τελική καταγραφή και χαρτογράφηση των απαιτήσεων του συστήματος», ανέφερε ο κ. Καρέλιας.

    Έρχονται νέες επενδύσεις

    Ο επικεφαλής της «Καρέλιας» δήλωσε  υπερήφανος για το γεγονός πως η ιστορική καπνοβιομηχανία βρίσκεται «στα υψηλότερα σκαλιά της ελληνικής βιομηχανίας, οικονομικά παντοδύναμη, με ισχυρά εμπορικά σήματα, με διεθνή παρουσία να εξαπλώνεται σε πάνω από 50 αγορές».

    «Η συγκίνηση να βλέπεις τα σήματά μας, στο Heathrow στο Λονδίνο, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, στην Λισαβόνα, στο Κατάρ, στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στα αεροδρόμια του Πεκίνου και της Σανγκάης, αλλά και στο Ελ. Βενιζέλος είναι μεγάλη, αλλά να ξέρεις ότι αυτά προέρχονται από τούτο εδώ το εργοστάσιο στην Καλαμάτα, γεμίζουν όλους εμάς που είμαστε εδώ σήμερα με υπερηφάνεια για αυτό το οποίο κάνουμε αλλά και με τεράστιο αίσθημα ευθύνης για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Τέλος, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της Καρέλιας, σημείωσε ότι η νέα δεκαετία σίγουρα θα φέρει νέες προκλήσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή, διακίνηση και προώθηση των προϊόντων της, αλλά και νέες επιδράσεις, θετικές και αρνητικές από παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

    «Ήδη, πολύ νωρίτερα από τον Μάιο του 2020, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε την παραγωγή προϊόντων με γεύση μέντα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλλά προσβλέπουμε και στις τεράστιες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, επενδύσεις απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες θα συνδυασθούν και με νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ