• Οικονομία

    «Καμπανάκι» από Capital Economics: Η Ελλάδα κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό

    • NewsRoom


    Για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας κάνει λόγο η Capital Economics, σε σχόλιό της για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι όπως υποστηρίζει η χώρα παίρνει πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία.

    Συγκεκριμένα στην έκθεσή της η Capital Economist, αναλύοντας τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «βλέπει» «δημοσιονομική ολίσθηση», η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά θα μπορούσε να ενταθεί μέχρι τις εκλογές του επόμενου έτους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο νέας εκτίναξης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

    Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια για το 2019, βάσει των οποίων το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές.

    Σύμφωνα με την Capital Economics, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν έως ένα βαθμό προσδώσει κάποια αξιοπιστία, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε κάθε μήνα του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι προβλέψεις για το 2019 βασίζονται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές από τις αντίστοιχες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Παρ’ όλα αυτά, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι αδυναμίες των τραπεζών θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία», τονίζει χαρακτηριστικά.

    «Ενώ τα capital controls αποσύρονται σταδιακά, οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο 46%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Εκτιμούμε, δε, ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,5% το 2019, από 2% το 2018. Και μόνο αυτή η εξέλιξη απειλεί με ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό εκτροχιασμό παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους. Την ώρα που τα ποσοστά του υποχωρούν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άρπαξε την πρώτη ευκαιρία που βρήκε, από τη στιγμή που έληξε το πρόγραμμα διάσωσης, για να πάρει πίσω τις υποσχέσεις του. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πιεστεί να προχωρήσει και σε άλλες παροχές», αναφέρει η Capital Economics.

    «Είναι πιθανό το Eurogroup να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ωστόσο οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων δεν είναι ευνοϊκές. Την ώρα που η αβεβαιότητα σχετικά με την Ιταλία δεν έχει επηρεάσει πολύ τις αποδόσεις των πορτογαλικών τίτλων, τα ελληνικά επιτόκια αυξάνονται κάθε φορά που αναβιώνουν οι εντάσεις με την Ιταλία. Στο σχετικά πιθανό ενδεχόμενο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2019, αναμένουμε ότι θα υπάρξει κόντρα με τους πιστωτές η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές πριν το κεφαλαιακό της απόθεμα τελειώσει το 2020», καταλήγει η Capital Economics.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital Economics: Η Τουρκική λίρα θα συντριβεί σε 72 ώρες

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Capital Economics: Ανησυχία και σοβαρές επιφυλάξεις για ελληνικό χρέος και οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ