• Business

    Καλά νέα για ΕΣΠΑ: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για αυταπασχόληση πτυχιούχων

    • NewsRoom

    Αλέξης Χαρίτσης. Ετών 42. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας


    To Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στη Δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανακοινώνει ότι θα προβεί στην αύξηση του προϋπολογισμού του Α΄ Κύκλου από τα 32,5 εκ. ευρώ στα 50 εκ. ευρώ.

    Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για τη Δράση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταληκτική της ημερομηνία, κατόπιν της παράτασης που έχει ήδη δοθεί, είναι η 10η Μαΐου 2016.

    Επιπροσθέτως, μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το κοινό, παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

    Αλέξης Χαρίτσης. Ετών 42. Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
    Αλέξης Χαρίτσης. Ετών 42. Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

    Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης χρηματοδοτείται η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από άνεργους και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερόμενων, κάτι που προϋποθέτει την βελτίωση πρόσβασης στην πληροφόρηση και την απλοποίηση των διαδικασιών. Για τον λόγο αυτό υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες στις ίδιες τις διαδικασίες και τη λειτουργία του συστήματος ΕΣΠΑ, με τη διαδικασία των προδημοσιεύσεων, την μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη μείωση του χρόνου και κόστους υποβολής πρότασης (κατατίθεται ηλεκτρονικά, δεν απαιτούνται δικαιολογητικά στη φάση υποβολής κ.α.).

    Αλλαγές εισήχθησαν και στη φάση αξιολόγησης, με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και του χρόνου αξιολόγησης, αλλά και στη διαδικασία εκταμίευσης της ενίσχυσης με τη σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας καταπιστευτικού λογαριασμού που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.

    Από πλήθος παραγωγικών και κοινωνικών φορέων αλλά και από πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων δεχτήκαμε πλήθος αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ενημερώνουμε επίσης ότι οι τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που υλοποιεί το Υπουργείο μας είναι οι πρώτες του είδους που ενεργοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού εντάσσονται – μεταξύ άλλων – η ενθάρρυνση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων και η ενίσχυση των Δομών Στήριξής τους, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators) – με θεματική ή μη εξειδίκευση.

    Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους δικαιούχους της δράσης που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδες και να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενοι και τις σχετικές δυνατότητες χρηματοδότησης της Δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/taxidevete-sichna-afti-ine-mia-apo-tis-pio-misites-eteries-tou-kosmou/41304

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/o-omilos-ellinika-petrelea-vravevi-gia-8i-chronia-ti-nea-genia/41527

    Δείτε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/hannah-fry-ta-mathimatika-tis-agapis-video/41543



    ΣΧΟΛΙΑ