• Business

    Κακουργηματικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της Probank -Σε ποιους δόθηκαν επισφαλή δάνεια

    • NewsRoom


    Kατηγορία  για κακουργηματική απιστία απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τουλάχιστον εβδομήντα στελεχών και υπαλλήλων της Τράπεζας PRO BANK για υπόθεση επισφαλών δανειοδοτήσεων την περίοδο 2004 έως και 2011.

    Η ζημιά που έχει προκληθεί από τις  εν λόγω θαλασσοδάνεια εκτιμάται στο ποσό των 64 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκλείουν η δικαστική έρευνα να εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις επισφαλών δανείων.

    Υπενθυμίζεται ότι η άδεια λειτουργίας της PRO BANK ανακλήθηκε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 26-7-2013, καθώς μετά από παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή η διαδικασία απέβη άκαρπη. Το “υγιές” τμήμα της PRO BANK κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

    Η προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελενη Ράϊκου άνοιξε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία  στην οποία γινόταν λόγος για δεκάδες επισφαλείς δανειοδοτήσεις.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης αρχικώς ανατέθηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος αμέσως έδωσε εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί σε έλεγχο, κατ΄ αντιπροσωπευτικό δείγμα, των 50 μεγαλύτερων δανείων της PRO BANK, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου των δανειακών χορηγήσεων και να συντάξει σχετική έκθεση. Ο εισαγγελέας ζητούσε να περιλαμβάνονται στην έκθεση του εκκαθαριστή στοιχεία για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας στα ελεγχόμενα δάνεια, διασφαλίστηκε η περιουσίας της, υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

    Οι εκθέσεις του εκκαθαριστή, που παραδόθηκαν, στα τέλη του 2015, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, καθώς αυτός είχε οριστεί στο μεταξύ να μελετήσει την υπόθεση της τράπεζας, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα των δανείων που ελέγχθηκαν είχαν χορηγηθεί χωρίς εξασφαλίσεις για την PRO BANK.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από 50 δανειοδοτήσεις που αποτέλεσαν το αντικείμενο του δειγματοληπτικού ελέγχου, οι 36 δεν εξασφάλιζαν την τράπεζα και προκάλεσαν ζημιά 63,8 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προκύπτουν, δείχνουν επισφάλειες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα “επί ζημία της περιουσίας της τράπεζας, πράξεις και παραλείψεις που στοιχειοθετούν το έγκλημα της απιστίας από υπαλλήλους και εκπροσώπους της τέως PRO BANK.

    Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από τη μέχρι τώρα έρευνα:

    • Δόθηκε δάνειο 18 εκατ. ευρώ σε γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων τον Δεκέμβριο του 2009, παρά το γεγονός ότι σε εισηγητικό σημείωμα της τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία και είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την εξόφληση του εν λόγω δανείου, οι οποίοι αποδείχθηκαν τελικώς βάσιμοι. Τελικά, το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ.

    • Άλλη εταιρεία ένδυσης πήρε δάνειο 9 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και ενώ στα στοιχεία των φακέλων του δανείου δεν υπήρχαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

    • Το 2010 δόθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις, δόθηκε και επαγγελματικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 το δάνειο μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.

    • Επίσης επισφαλή δάνεια χορηγήθηκαν μεταξύ άλλων σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει πλέον κλείσει, αλλά και σε κατασκευαστική εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ