• Business

    «Κακό» ξεκίνημα για την Uber στο χρηματιστήριο

    • NewsRoom

    uber


    Η Uber υποχώρησε 7,6% στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.

    Η IPO, η οποία ήταν η πιο πολυαναμενόμενη μέχρι στιγμής φέτος, άρχισε να διαπραγματεύεται στα 42 δολάρια ανά μετοχή μετά την τιμολόγησή της στα 45 δολάρια την Πέμπτη το βράδυ. Η μετοχή έκλεισε κάτω από τα $42 ανά μετοχή με κε κεφαλαιοποίηση 69,7 δισ. δολαρίων.

    Η Uber αποτίμησε τις μετοχές της την Πέμπτη το βράδυ στο χαμηλό σημείο του στόχου της, που κυμαινόταν από $44 έως $50 ανά μετοχή. Αυτό έδωσε στην Uber αποτίμηση $75,46 δισεκατομμυρίων στην IPO της σε αδιάλυτη βάση, πολύ χαμηλότερα από τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται να ήθελε να συγκεντρώσει η εταιρεία όταν προετοιμαζόταν να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

    Η μετοχή άρχισε να διαπραγματεύεται στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς την Παρασκευή. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε περισσότερο από 300 μονάδες αφού ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στο Twitter ότι «δεν υπάρχει απολύτως ανάγκη να βιαστούμε» τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα. Η αγορά ανέκαμψε το απόγευμα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες της Κίνας ήταν “εποικοδομητικές”.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Uber, Nelson Chai, δήλωσε ότι “αυτή ήταν μια δύσκολη μέρα” στην αγορά σε μια συνέντευξη στο CNBC μετά την έναρξη του χρηματιστηρίου. Ερωτηθείς αν τα στελέχη της εταιρείας σκέφτηκαν να καθυστερήσουν την αρχική δημόσια προσφορά λόγω των συνθηκών, απάντησε: “Δεν νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να προσπαθήσουμε να κρίνουμε την αγορά … Δεν περιμέναμε να έχουμε το καλύτερο άνοιγμα. Αναμένουμε να δούμε πώς η μετοχή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την πάροδο του χρόνου και σ’ αυτό επενδύουμε”.

    Η Uber είναι τώρα η δεύτερη εταιρεία υπηρεσιών μίσθωσης μεταφοράς ατόμων και αγαθών (ride-hailing) που ανταγωνίζεται στην αμερικανική αγορά, μετά το ντεμπούτο της Lyft τον Μάρτιο. Και οι δύο εταιρείες έχουν εξεταστεί σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχιση των μεγάλων ζημιών, αλλά πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης για την είσοδο της νέας βιομηχανίας στο δημόσιο χρηματιστήριο. Καθώς η Uber ξεκίνησε την πρώτη ημέρα συναλλαγών της, η μετοχή της Lyft υποχώρησε πάνω από 7%.

    Ωστόσο, οι αναλυτές είδαν μια ελπιδοφόρα πορεία προς την κερδοφορία στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Lyft, αφού η εταιρεία παρουσίασε δυνατή αύξηση πελατών και εσόδων ανά ενεργό επιβάτη. Τα διευθυντικά στελέχη δήλωσαν ότι η συνολική αγορά της μίσθωσης οχημάτων μεταφοράς αρχίζει να γίνεται πιο ορθολογική.

    Όπως και η Lyft, ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi δήλωσε ότι το 2019 θα είναι το έτος της εταιρείας με τις μεγαλύτερες απώλειες. Η Uber συγκρίνει τον εαυτό της με την Amazon όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών, η οποία επίσης δεν ήταν επικερδής στην IPO. Ενώ ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν τη σύγκριση, αναγνωρίζουν επίσης το φόβο των επενδυτών να χάσουν την επόμενη μεγάλη τάση. Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο Khosrowshahi δήλωσε ότι επιμένει στη σύγκριση αυτή παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών κατά την IPO.



    ΣΧΟΛΙΑ