• Business

    Κ. Ziegler (ΟΠΑΠ) : Χάος με τον παράνομο τζόγο – χάνονται τεράστια έσοδα για το κράτος

    Kamil Ziegler. Εκτελεστικός πρόεδρος ΟΠΑΠ.


    Την πάγια θέση του Οργανισμού ότι ο ισχύων κανονισμός για τα VLTs πρέπει να αλλάξει, καθώς το ελληνικό δημόσιο χάνει το θηριώδες ποσό του 1 δισ ευρώ έσοδα από την παράνομη αγορά και ο ΟΠΑΠ πλήττεται, επανέλαβε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε. ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Kamil Ziegler. Ο έμπειρος Τσέχος manager ήταν ξεκάθαρος εξηγώντας ότι ο Οργανισμός θα προστατεύσει τα αποκλειστικά του δικαιώματα στο διαδικτυακό στοίχημα”. Ακόμα πρέπει να τονίσει ότι ο κ. Ziegler δέχτηκε τα συγχαρητήρια των μετόχων του οργανισμού.

    Ο Τσέχος manager σημείωσε ότι ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εκατομμυρίων κρατικών εσόδων. Μόνο από τα παράνομα VLTs, τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

     ῾῾Εάν ο ΟΠΑΠ μπορούσε να προχωρήσει στην επένδυση των VLTs, η οποία ανεστάλη λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής του κανονισμού το περασμένο καλοκαίρι, τότε τα  μισά εξ αυτών θα μπορούσαν να έλθουν στο νόμιμο δίκτυο, με τα ανάλογα οφέλη για τα δημόσια ταμεία.῾῾

    “Ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει, η διαδικασία διαιτησίας βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι προφανές ότι ο ΟΠΑΠ και το δημόσιο πλήττονται από την παράνομη αγορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ziegler, ο οποίος σημείωσε πως εάν υπάρξει ένα νέο εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα πλαίσιο λειτουργίας των VLTs, τότε ο ΟΠΑΠ είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συνεχίσει το project.

    Αναφορικά με την προωθούμενη αλλαγή του φορολογικού πλαισίου για τα τυχερά παιχνίδια, ο κ. Ziegler σημείωσε ότι, αν τελικώς αυξηθεί από 30%, στο 35%, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να τηρήσει το νόμο. Εκτίμησε δε, ότι αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει τον Οργανισμό με ένα ποσό της τάξης των 70-75 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του. “Ήδη, εξετάζουμε ποια μέτρα θα λάβουμε για να αντισταθμίσουμε αυτή την πίεση.

    Kamil Ziegler. Ετων 59. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ.
    Kamil Ziegler. Ετων 59. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ.

    Παράλληλα, για την διαδικτυακή αγορά στοιχηματισμού που σήμερα λειτουργεί υπό μεταβατικό καθεστώς αδειών, η διοίκηση έκανε λόγο για “χάος” και “γκρίζα ζώνη”. Τόνισε πως τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ είναι ξεκάθαρα και ακόμη και εάν υπάρξει διαγωνισμός για νέες άδειες, αυτό θα αντιβαίνει τα δικαιώματα του Οργανισμού αν δεν ακολουθηθεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που διαθέτει” (right of first refusal).

    Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε πως οι περιορισμοί και η αβεβαιότητα στο περιβάλλον παραμένουν, ιδιαίτερα σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο. “Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργούμε σε ένα ορθολογικό και ισορροπημένο περιβάλλον με σκοπό να προστατεύουμε τα δικαιώματα της εταιρείας και του δικτύου των πρακτόρων μας”, δήλωσε ο κ. Ziegler.

    Αναφορικά με το μέρισμα, εγκρίθηκε η διανομή συνολικού μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται στο συνολικό μικτό ποσό των 127,4 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικά οι Τοποθετήσεις της Διοίκησης 

    Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από μετόχους κατά την 16η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Καμίλ Ζίγκλερ, απάντησε:

    Ειδικό τέλος
    Το ειδικό τέλος και η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα στο GGR δεν είναι συγκρίσιμα. Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Είναι μέτρα που δεν συγκρίνονται.

    Από την αρχή είχαμε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημόσιων εσόδων καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία.

    Επίσης, το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ καθώς αφορούσε μόνο στην εταιρεία μας.

    24 διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες
    Η θέση του ΟΠΑΠ για το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των 24 διαδικτυακών εταιρειών είναι ξεκάθαρη. Λειτουργούν κάτω από ένα απόλυτα γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις άδειες του.

    Είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκλειστική άδεια για υπηρεσίες αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Επίσης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ.

    Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack, κλπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης.

    Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και των μετόχων του.

    Illustrate buy sell stocks

    Αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο GGR
    Εφόσον υπάρχει νόμος ο οποίος θα καθορίζει την συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα (GGR) στο 35%, είναι αυτονόητο ότι η εταιρεία θα συμμορφώνεται πάντα με αυτούς.

    Το 35% όμως θα πρόκειται μακράν για τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη. Βέβαια είναι αντιληπτό σε εμάς ότι κι άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Είναι δεδομένο όμως ότι όσο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογία, αντίστοιχα μεγαλώνει το μερίδιο της παράνομης αγοράς όπου δεν υπάρχει προστασία των παικτών, δεν υπάρχουν κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι μηδενικά.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, καθώς θα υπάρξει αναδρομική ισχύ για τον φόρο GGR, θα πρέπει να πληρώσουμε 70-75 εκ. ευρώ επιπλέον. Είναι μια σημαντική επιβάρυνση για την εταιρεία, καθώς χτυπάει στη λειτουργική κερδοφορία. Από την μεριά μας, και εφόσον η αύξηση αυτή όντως νομοθετηθεί, θα εξετάσουμε και εφαρμόσουμε επιχειρησιακά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο για την εταιρεία μας.

    Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο όφελος από την λειτουργία του ΟΠΑΠ το καρπώνεται το Δημόσιο. Αν υπολογίσετε την φορολογική εισφορά του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων μας θα διαπιστώσετε πως για κάθε ευρώ που παίζεται μέσω του δικτύου μας, το Δημόσιο απολαμβάνει πολλαπλάσια κέρδη συγκριτικά με τους μετόχους της εταιρείας.

    VLTs

    Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το Κράτος χάνουν χρήματα. Με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο είναι οικονομικά μη-βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο, όλες οι ομάδες μας που σχετίζονται με αυτό είναι έτοιμες. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των Ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε.

    Παράνομος τζόγος – Τεράστια έσοδα χάνονται για το κράτος

    Ο κος. Ζίγκλερ αναφέρθηκε και στη μάστιγα του παράνομου τζόγου και τον χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο φαινόμενο. Μελέτες πανεπιστημίων και ειδικών της αγοράς παιγνίων αναφέρουν ότι η παράνομη αγορά προσεγγίζει τη νόμιμη όσον αφορά τον τζίρο. Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα. Μόνο για τα VLTs τα χαμένα έσοδα για το κράτος από την παράνομη δραστηριότητα τους ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο GGR. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τα VLTs ώστε να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά, προστατεύοντας τους παίκτες.

    Ιππόδρομος

    Γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης του προϊόντος και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Μέσα στη χρονιά ο ιπποδρομιακός στοιχηματισμός θα διατίθεται και διαδικτυακά.

    Μέτοχοι

    Συγχαρητήρια στη διοίκηση Ζίγκλερ απέδωσαν οι μέτοχοι της εταιρείας που μίλησαν στη Γενική Συνέλευση. Μνημόνευσαν το «συμμάζεμα» που έχει συντελεστεί στον οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια και χαρακτήρισαν την εταιρεία παράδειγμα για όλους. Παράλληλα χαιρέτησαν την κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας τόσο στον τομέα της υγείας με την ανακαίνιση των νοσοκομείων παίδων όσο και στον αθλητισμό με την δημιουργία των 125 αθλητικών ακαδημιών.

    Επίσης, θετικά ήταν τα σχόλια των μετόχων ως προς την επιλογή του κ. Ζίγκλερ να εκφωνήσει ολόκληρη την ομιλία του στα ελληνικά.

    Για τους πράκτορες
    Ο κος Ζίγκλερ ανέφερε ότι έχουμε σήμερα κοντά μας τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ). Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την εξεύρεση κοινών και αποτελεσματικών διευθετήσεων. Μπορώ να πω πως είμαστε στο ίδιο καράβι και έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία.

    Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ, Κυριάκος Τοπτσίδης και ο Πρόεδρος Ενωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής, Γιώργος Πουλημάς, που σε σύντομη τοποθέτηση αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη πολύ καλή συνεργασία με την εταιρεία, καθώς και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την υπερφορολόγηση των νόμιμων παρόχων, στηλιτεύοντας την ανθούσα παράνομη αγορά.

    Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για κάθε απόφαση είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/festival-athlitikon-akadimion-opap-megali-giorti-tou-athlitismou-sta-giannena-me-ti-simmetochi-680-pedion/39347

     

     

    Δείτε ακόμα: mononews+ TED: Challenge your mind with new stories

    http://www.mononews.gr/meklit-hadero-ferni-tous-ichous-tou-kosmou-stis-melodies-tis-video/40638



    ΣΧΟΛΙΑ