F

Business

ΟΠΑΠ: Σημαντικό μέρισμα παρά την πανδημία – Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα

  • NewsRoom
Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας

Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας


Το «πράσινο φως» για την καταβολή  μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020 έδωσαν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση. Μια συνέλευση που διεξήχθη με ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 77,51%.

Επιπλέον, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ενέκριναν το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με ευρεία πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις ανθεκτικές επιδόσεις, την πιστή εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τη συνεπή μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη διοικητική ομάδα του, για την ανάπτυξη της εταιρείας στη μετά-COVID εποχή. Από την πλευρά της, η διοίκηση σημείωσε ότι ο ΟΠΑΠ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου του. Επίσης, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη για τις επιδόσεις της εταιρείας το ερχόμενο διάστημα, έπειτα και από την πλήρη επαναλειτουργία του εμπορικού δικτύου της.

Στην τοποθέτηση του προς τους μετόχους, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, σημείωσε ότι το 2020 ήταν έτος πρωτοφανών προκλήσεων λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η εταιρεία υλοποίησε σειρά δράσεων για να θωρακίσει τις δραστηριότητες και τους εταίρους της, να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη ανάκαμψη. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ υιοθέτησε μέτρα για τη στήριξη του δικτύου των καταστημάτων του, βάσει της σταθερής δέσμευσής του να στέκεται δίπλα στους πράκτορές του. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ βελτίωσε τις online επιδόσεις του και ολοκλήρωσε τη στρατηγική επένδυση στην Kaizen Gaming, έχοντας πλέον τον αποκλειστικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και Κύπρο, υπό το brand Stoiximan.

Ακόμη, ο κος Ziegler στάθηκε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας ενάντια στην πανδημία. Μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ συνέδραμε το έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών δημόσιων νοσοκομείων και στο έργο των αρμόδιων αρχών και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Επίσης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης ESG του ΟΠΑΠ από τον MSCI σε «AA», γεγονός που τοποθετεί τον ΟΠΑΠ στην κορυφαία κατηγορία του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών διεθνώς, με βάση κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, σημείωσε ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, ο ΟΠΑΠ συνέχισε το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου του, αναπτύσσοντας περισσότερα από 375 νέα ή ανακαινισμένα καταστήματα, το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021. Επίσης, ενισχύθηκε το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, με νέα online παιχνίδια, την καθιέρωση τρίτης εβδομαδιαίας κλήρωσης στο ΤΖΟΚΕΡ, τη διάθεση του Powerspin, την αναβάθμιση των Virtual Sports κ.ά. Παράλληλα, με γνώμονα την επαναλειτουργία του δικτύου των καταστημάτων, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο εμπορικό πλάνο και είναι ήδη διαθέσιμο το νέο πρόγραμμα πιστότητας «ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις».

Ακόμη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ παρουσίασε στους μετόχους τη νέα επιχειρηματική Fast Forward, η οποία στηρίζεται στο όραμα της εταιρείας να προσφέρει στους πελάτες της παγκόσμιου επιπέδου τυχερά παιχνίδια και ψυχαγωγία, μέσω των καταστημάτων και των διαδικτυακών καναλιών της. Όπως σημείωσε ο κος Karas, η στρατηγική Fast Forward καλύπτει έξι βασικές περιοχές, που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες για το μέλλον της εταιρείας:

-Τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της εταιρείας

-Ενίσχυση του εταιρικού και των προϊοντικών brand

-Διατήρηση της ισχυρής θέσης του retail δικτύου και διερεύνηση ευκαιριών ανάπτυξης

-Εξέλιξη των online δραστηριοτήτων σε δεύτερο ισχυρό επιχειρησιακό πυλώνα για τον ΟΠΑΠ

-Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας

-Ενίσχυση της δέσμευσης των ανθρώπων, βάσει του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Τέλος, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να εστιάζει στην Εταιρική Υπευθυνότητα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA της εταιρείας και την έχει καθιερώσει ως πρωταθλητή στον τομέα της κοινωνικής συνεισφοράς στην Ελλάδα, με σπουδαίο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΠΑΠ (από αριστερά προς δεξιά): Πάβελ Μούχα, Επικεφαλής Οικονομικών ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΠΑΠ Σπύρος Φωκάς, Α’ Αντιπρόεδρος ΟΠΑΠ Νάνσυ Βέρρα, Επικεφαλής Νομικών, Ρυθμιστικών Θεμάτων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης ομίλου ΟΠΑΠ


ΣΧΟΛΙΑ