• Business

    Κ. Κωνσταντακόπουλος: Τι συμβαίνει με την Costamare;

    costamare

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος, Επικεφαλής COSTAMARE


    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την μετοχή της Costamare μετά την απόφαση της εταιρίας του Κ. Κωνσταντακὀπουλου ότι θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,10 δολάρια/μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ποσό μειωμένο κατά 65,5% σε σχέση με το προηγούμενο μέρισμα των 0,29 δολαρίων/μετοχή. Για την ακρίβεια στο ξεκίνημα της Wall street η μετοχή της εταιρίας σημείωσε βουτιά κατά 19,6% ενώ στις 21:30 ώρα Ελλάδος σημείωνε πτώση κατά 18,77% και βρίσκεται στα 7,35 δολ.

    Οι αναλυτές δεν είδαν θετικά την απόφαση της εταιρίας να περικόψει το μέρισμα. Μεταξύ άλλων ο διεθνής οίκος αξιολόγησης STIFEL προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της από “hold” σε “sell”.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Η Costamare, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τις κινήσεις που πραγματοποίησε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ναυτιλιακής αγοράς. Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο Γρηγόρης Ζήκος, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, τα βήματα που ακολούθησε ήταν η διαχείριση του προγράμματος αποπληρωμής χρεών, η μείωση των κεφαλαιακών δεσμεύσεων και η αναπροσαρμογή της μερισματικής πολιτικής της ναυτιλιακής.

    Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η Costamare, θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,10 δολάρια/μετοχή για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ποσό μειωμένο κατά 65,5% σε σχέση με το προηγούμενο μέρισμα των 0,29 δολαρίων/μετοχή.

    Με αφορμή την κίνηση αυτή, ο αναλυτής της Stifel, Benjamin Nolan, προχώρησε στην υποβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές της εταιρείας από Hold σε Sell , παρά το γεγονός ότι οι άλλες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η διοίκηση της Costamare, αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του ισολογισμού της.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Nolan, η απόφασή του αυτή βασίζεται στην πεποίθησή του ότι η προσφορά τονάζ και η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη αποτελούν παράγοντες που θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούν την αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι Δεν περιμένουμε το μέρισμα να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι η Costamare έχει υψηλά επίπεδα χρέους προς απόσβεση για τα επόμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι στόχος της είναι να εξοικονομήσει ρευστότητα που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε εξαγορές πλοίων”.

    Ο Nolan επικεντρώθηκε στις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, ωστόσο τόνισε πως η ναυτιλιακή αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες εξαγορών που θα παρουσιαστούν.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζήκο, η ναυτιλιακή έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρεών ύψους 760 εκατ. δολαρίων και ως εκ τούτου δε θα έχει αποπληρωμές δόσεων για το 2017. Παράλληλα, για το 2018, έχει μειώσει τα κεφάλαια για αποπληρωμή δανείων σε 80 εκατ. δολάρια από 440 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Με αυτά τα τρία βήματα η Costamare θα αντιμετωπίσει την κρίση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι Clarksons μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα ναύλα των τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/na-mistiko-opio-tha-mporouse-na-echi-sothi-hanjin/79570

     



    ΣΧΟΛΙΑ