• Business

    Κ. Κωνσταντακόπουλος: Η κρίση στα containerships ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την Costamare

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής COSTAMARE


    Μπορεί τα κέρδη που ανακοίνωσε η Costamare στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 να ήταν ανώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, όμως η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του Κ. Κωνσταντακόπουλου δε γλίτωσε το… νυστέρι της Credit Suisse και της JP Morgan, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες για τις προοπτικές της αγοράς των containerships, στην οποία δραστηριοποιείται η Costamare.

    Η Credit Suisse προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχής της Costamare από neutral σε underperform, μολονότι αναγνωρίζει τη σωστή προετοιμασία της εταιρείας για μία παρατεταμένη υφεσιακή περίοδο, περιορίζοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 5 δολάρια (από 7 δολάρια που ήταν) και μειώνοντας την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή φέτος στα 0,95 δολάρια, έναντι 1,30 δολαρίων.

    Το περιβάλλον για τα containerships παραμένει δύσκολο, με τον μη απασχολούμενο στόλο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα και τα ναύλα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα”, εξηγεί ο αναλυτής της Credit Suisse, Gregory Lewis, προσθέτοντας: “Με 32 πλοία προς επαναναύλωση φέτος, και τέσσερα μη απασχολούμενα αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα θα υποστούν πιέσεις”.

    Από την πλευρά της, η JP Morgan “ψαλίδισε” την τιμή-στόχο της μετοχής της Costamare για τον Δεκέμβριο του 2017 από τα 12 δολάρια στα 9 δολάρια, χωρίς πάντως να αλλάξει τη σύσταση overweight, ενώ περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 21,6%, στα 0,80 δολάρια, επικαλούμενη επίσης την κατάσταση στην αγορά των containerships.

    Δεδομένης της κατάστασης στην αγορά των containers, πιστεύουμε ότι είναι φρόνιμο να μειώσουμε τις προβλέψεις μας”, εξήγησε ο αναλυτής της JP Morgan, Noah Parquette. “Γενικά περιμένουμε η αγορά των containers να παραμείνει αδύναμη το 2017, πριν αρχίσει να ανακάμπτει το 2018 και το 2019”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η πρόσφατη περικοπή του μερίσματος της εταιρείας απελευθέρωσε σημαντική ρευστότητα και εκτιμώντας πως οι ταμειακές ροές της Costamare φέτος θα είναι σταθερές.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Costamare, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 23 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 32,77 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όμως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν στα 28 σεντς ανά μετοχή ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, που περίμεναν να είναι περίπου στα 24 σεντς.

    Για το 2016 συνολικά, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 115,1 εκατ. δολάρια ή 1,49 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 130,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

    Τα έσοδα από τα πλοία της εταιρείας ανήλθαν σε 107,3 εκατ. δολάρια στο δ’ τρίμηνο 2016 και σε 460,5 εκατ. δολάρια για το σύνολο του 2016.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Costamare, Γρηγόρης Ζήκος, σχολίασε μεταξύ άλλων:

    Όπως έχουμε αναφέρει κατά το παρελθόν, ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εταιρεία και να επεκτείνουμε τη μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους. Την ίδια στιγμή, αναζητούμε ενεργά νέες συναλλαγές σε ένα περιβάλλον πιεσμένων τιμών. Όσον αφορά στο μέρισμα και το Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερίσματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τα μέλη της ιδρύτριας οικογένειας [Κωνσταντακόπουλου], όπως συμβαίνει από τη σύλληψη του σχεδίου, αποφάσισαν να επανεπενδύσουν πλήρως τα μερίσματά τους για το τέταρτο τρίμηνο”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρτούρ Νταβιντιάν… Ο “κολλητός” του Σαββίδη ήθελε και τον ΔΟΛ – Γιατί τον “αγνοούν” οι τράπεζες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Grexit ξανά; Ποιες οι πιθανότητες για έξοδο με μπόνους 50 δισ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Βερνίκος: “Οι παραγωγικές τάξεις να αποκτήσουμε μία ενιαία θέση σε κρίσιμα θέματα”



    ΣΧΟΛΙΑ