• Business

    Κ. Δομαζάκης στο mononews.gr: «Έτοιμη για μεγάλα πράγματα η Creta Farms»

    Δομαζάκης

    Κωνσταντίνος Δομαζάκης,


    Έτοιμη για το επόμενο βήμα στην ανάπτυξή της είναι η Creta Farms. Η κρητική αλλαντοβιομηχανία, μετά τη συμφωνία «ανάσα» που υπέγραψε για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εμφανίζεται αποφασισμένη να διευρύνει σημαντικά την παρουσία της.

    «Πάμε για μεγάλα πράγματα… είμαστε έτοιμοι να εκτιναχθούμε σε μεγάλα νούμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά που εξακολουθεί να πιέζεται, η Creta Farms πηγαίνει πολύ καλά και εκτιμά πως οι νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αναμένεται να «απογειώσουν» τα αποτελέσματα της.

    Μια από αυτές είναι η δυναμική είσοδος στην αγορά των ψητοπωλείων με προψημένο γύρο, ο οποίος θα παρασκευάζεται από 100% ελληνικό κρέας και θα βασίζεται στη συνταγή Εν Ελλάδι. Οι προσδοκίες από την συγκεκριμένη κίνηση είναι αρκετά μεγάλες, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι αγγίζει σε τζίρο το 1 δισ. ευρώ (!).

    Creta Farms

    Όπως λέει ο κ. Δομαζάκης, η αγορά του ψητοπωλείου αναβαθμίζεται διαρκώς και ζητάει όλο και περισσότερο ποιοτικά προϊόντα κρέατος, τα οποία η Creta Farms μπορεί να προσφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά, πέρα από τη γεύση, με την ποιότητα και την ελληνικότητα των προϊόντων τους και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ελαφρώς κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, σημειώνει, η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 10.000 ψητοπωλείων στη χώρα χρησιμοποιούν εισαγόμενο χοιρινό κρέας, αφού η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει μόλις το 20% των συνολικών αναγκών (!).

    Η διοίκηση της Creta Farms  έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με διάφορες φάρμες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, που θα αναλάβουν να την προμηθεύουν με την απαραίτητη πρώτη ύλη, αφού η δική της παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει όλη την αγορά.

    Πέρα από την είσοδο στην κατηγορία του γύρου, η κρητική αλλαντοβιομηχανία «ποντάρει» πολλά στο φρέσκο χοιρινό κρέας «Εν Ελλάδι» που λάνσαρε πριν από μερικούς μήνες στα σούπερ μάρκετ. Πρόσφατα, εμπλούτισε τη συγκεκριμένη γκάμα, με το προϊόν «Εν Ελλάδι 2», το οποίο είναι ακόμη πιο γευστικό και ποιοτικό και εκτιμάται πως θα τύχει ανάλογης και μεγαλύτερης υποδοχής από το καταναλωτικό κοινό.

    Καταλυτικό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης της κρητικής αλλαντοβιομηχανία παίζει και η συμφωνία για την ρύθμιση των δανείων που πέτυχε πριν από μερικές εβδομάδες με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Δομαζάκη, η συμφωνία, η οποία επετεύχθη ύστερα από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων αφορά δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση των σχεδίων, αφού προβλέπει εκτός από τη μείωση των επιτοκίων προβλέπει και διευκόλυνση αποπληρωμής, αφού παρατείνεται κατά τέσσερα χρόνια η εξόφλησή τους.

    Στα πλάνα της Creta Farma δεν περιλαμβάνεται η εξαγορά της ΒΙΚΗ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέου επενδυτή για να αποφύγει το «λουκέτο». Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει ο κ. Δομαζάκης, δεν βλέπει κάποιο νόημα σε μια τέτοια κίνηση ενώ εμφανίζεται απαισιόδοξος όσον αφορά στην προοπτική διάσωσης της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την κατάσταση στο λιανεμπόριο και τις σχέσεις με τους προμηθευτές υπογραμμίζει ότι οι πωλήσεις των μεγάλων κινούνται καθοδικά και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό, ενώ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την απόφαση του «Μασούτη» που εδώ και έξι χρόνια έχει αποκλείσει από τα ράφια του, τα προϊόντα της Creta Farms, όπως και άλλων εταιρειών, λέγοντας ότι ο βορειοελλαδίτης λιανέμπορος συμπεριφέρεται αντιεπαγγελματικά.

    Η Creta Farms είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία και ξεκίνησε το 1970 από την Κρήτη. Σήμερα, αποτελεί σήμερα τον ηγέτη στην αγορά αλλαντικών και τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα,  διαθέτοντας δύο μεγάλες παραγωγικές μονάδες και εκτροφεία ζώων.

    Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία που έχει εισαγάγει στον κλάδο τροφίμων, αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Από το 2001, έχει αποσπάσει 17 πατέντες, παράγοντας καινοτόμα, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με την επωνυμία «Εν Ελλάδι» και στο εξωτερικό με την επωνυμία «Oliving».

    Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA είναι πάνω από 10%, ενώ απασχολεί πάνω από 700 εργαζόμενοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Creta Farms: Έκλεισε η συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Creta Farms: Επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ σε R&D το 2016-2017



    ΣΧΟΛΙΑ