• Business

    Jumbo: Αύξηση αποδοχών 16,9% για τον Απόστολο Βακάκη μετά από 4ετές «πάγωμα»

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo


    Πάντα ιδιαίτερος ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo. Σε σημείο που να αποτελεί μια κατηγορία μόνος του.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα τέσσερα τελευταία χρόνια οι αποδοχές του ιδρυτή, βασικού μετόχου και διοικητικού ηγέτη της Jumbo παραμένουν σταθερές. Χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν τα μεγέθη της εταιρείας του, καθώς προέρχονται από τα εκάστοτε καθαρά της κέρδη.

    Σε αντίθεση με πολλούς άλλους επιχειρηματίες που συχνά-πυκνά αναπροσαρμόζουν ανοδικά τις αμοιβές τους, προχωρώντας παράλληλα σε παχυλά bonus και γενναιόδωρα προγράμματα διάθεσης μετοχών, ο Απόστολος Βακάκης παραμένει θιασώτης της… ολιγαρκούς αφθονίας.

    Η Jumbo δεν έχει υποκύψει σε αυτό το διάστημα στα «καινά δαιμόνια» και δεν έχει εφαρμόσει εξτρά οικονομικές παροχές επίτευξης στόχων, για μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της.

    Δεν έχει προχωρήσει ούτε σε προγράμματα συμπληρωματικών συντάξεων και συνταξιοδοτικών παροχών (πέραν των συμβατικών) αλλά και ούτε σε δωρεάν παραχωρήσεις μετοχών ή stock options εν είδει επιβράβευσης.

    Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης έχουν κάνει άλματα.

    Οι πωλήσεις από τα 847,9 εκατ. ευρώ το 2019  έφτασαν στα 949,4 το 2022 και πιθανότατα θα σπάσουν το «φράγμα» του ενός δισ. στην εφετινή χρήση.

    Τα καθαρά κέρδη από τα 177,6 εκατ. ευρώ που ήταν προ τετραετίας, διαμορφώθηκαν πέρσι στα 248,6 εκατ. ευρώ. Με την προοπτική να κινηθούν εφέτος μεταξύ των 270-275 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, σε σχέση με το 2019, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 802,9 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022.

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της Jumbo από τα 1,73 δισ. όπου βρισκόταν στο ξεκίνημα του 2019, έχει ανέλθει τώρα σε 3,53 δις ευρώ. Έχοντας όμως προχωρήσει σε αυτό το διάστημα και σε διανομή μερισμάτων συνολικού ύψους 592,8 εκατ. ευρώ πρό φόρων.

    Μισθολογική αύξηση 87.187 ευρώ για το 2023

    Όμως, για όλους και για όλα έρχεται το «πλήρωμα του χρόνου». Ακόμη και  για τον πεισματικά συντηρητικό στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει Απόστολο Βακάκη.

    «Γηράσκω αεί αναθεωρών» που έλεγε και ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

    Έτσι ο Πρόεδρος της Jumbo αποφάσισε να βάλει «νερό στο κρασί του» δίνοντας το έναυσμα για αύξηση αποδοχών. Του ιδίου, αλλά και άλλων μελών του Δ.Σ. της εταιρείας.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών, ο Απόστολος Βακάκης είχε το 2022 σταθερές αμοιβές 516.060 ευρώ. Όλες προερχόμενες από την κερδοφορία της εταιρείας στην προηγούμενη χρήση.

    Μάλιστα καθώς οι αμοιβές αυτές θεωρούνται οιονεί μερίσματα βαρύνονται μόνο με φόρο 5% και  επιβολή χαρτοσήμου 1,2%.

    Αν μαζί με τις μικτές αμοιβές προστεθούν οι εκ της νομοθεσίας πηγάζουσες εργοδοτικές εισφορές (16.481 ευρώ) και οι εταιρικές παροχές (9.641 ευρώ) που αφορούν κόστη χρήσης αυτοκινήτου και έξοδα κινητού τηλεφώνου, τότε το συνολικό κονδύλιο ανεβαίνει στα 542.182 ευρώ.

    Σε αυτά τα επίπεδα διατηρούνται οι μικτές αποδοχές Βακάκη από το 2019, με  βάση τη θεσμοθέτηση της δημοσιοποίησης τέτοιου είδους στοιχείων, που από το 2020 υποβάλλονται και στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών.

    Στο πλαίσιο σαφώς της επιζητούμενης διαφάνειας για τους μετόχους.

    Για την εφετινή χρονιά (2023) το ύψος των σταθερών αμοιβών του Απόστολου Βακάκη ανεβαίνει στα 603.247 ευρώ.

    Ενισχύεται δηλαδή κατά 87.187 ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 16,9%. Καταφανώς αυτοδίκαια με βάση την καταλυτική συνδρομή του στην αναπτυξιακή πορεία της Jumbo.

    Συνολικά και μαζί με τις σταθερές αμοιβές Βακάκη, σε μέλη του ΔΣ θα κατευθυνθεί το 2023 το  ποσό των 995.933 ευρώ, από τα περσινά καθαρά κέρδη της εταιρείας. Αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τα δεδομένα του 2022.

    Τα νέα δεδομένα για τα άλλα μέλη του ΔΣ

    Πέραν του Προέδρου, αυξήσεις αποδοχών θα υπάρξουν σε άλλα 4 από τα μέλη του ΔΣ εκ των οποίων οι ποσοτικά μεγαλύτερες (+23.600 ευρώ) στον εντεταλμένο σύμβουλο Πόλυ Πολυκάρπου. Με τις σταθερές του αποδοχές να ανέρχονται πλέον σε 163.600 ευρώ.

    Σε δύο από τα μη εκτελεστικά μέλη οι αμοιβές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι σταθερές αποδοχές τόσο για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Κωνσταντίνα Ντεμίρη όσο και για την κόρη του επιχειρηματία (και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ) Σοφία Βακάκη προέρχονται από εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας και όχι από τα κέρδη της εταιρείας.

    Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τη Σοφία Βακάκη λαμβάνει εκτός από τον μισθό της και επί πλέον 27.455 ευρώ από τα κέρδη της εταιρείας, για «τη συστηματική παρακολούθηση και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

    Πέρσι οι σταθερές, μικτές αμοιβές για τη CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, ήταν αυξημένες κατά 11% ( στα 257.239 ευρώ). Μικρότερη αύξηση (5,4%) είχαν οι αποδοχές της Σοφίας Βακάκη, που διαμορφώθηκαν σε 132.892ευρώ μικτά.

    Ο «γρίφος» με τον Αντιπρόεδρο

    Σε θέση Αντιπροέδρου της Jumbo o νομικός Δημήτρης Κεραμεύς (αδελφός της Υπουργού Εσωτερικών) έλαβε πέρσι 145.000 ευρώ, και αυτός από τα κέρδη της εταιρείας.

    Ωστόσο, για το 2023 οι σταθερές του αμοιβές μειώνονται σε 95.500 ευρώ…

    Άγνωστο γιατί, εκτός κι αν πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας, που με κάποιο τρόπο ενδέχεται να καλύπτει τη φαινομενική διαφορά.

    Όπως και να ‘χει και καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των σταθερών αμοιβών των μελών του Δ.Σ. της Jumbo αντλείται από τη «δεξαμενή» των καθαρών κερδών της εταιρείας, αυτό δεν επηρεάζει την τελική γραμμή του ισολογισμού της.

    Από την άλλη πλευρά οι αμειβόμενοι, με πρώτο και καλύτερο τον Απόστολο Βακάκη, έχουν καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση σε σύγκριση με τα κλασικά μισθολογικά έσοδα, που για ποσά άνω των 40.000 ευρώ έχουν συντελεστή φόρου 44%.

    Τόσο η έγκριση των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου από τα κέρδη της εταιρείας, όσο και η αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών, είναι δύο από τα θέματα για τα θέματα για το οποία καλείται να δώσει το «πράσινο φως» η αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo.

    «Παράθυρο» και για παροχή bonus

    Μάλιστα η νέα πολιτική αποδοχών ανοίγει και ένα «παράθυρο» για την παροχή οικονομικών bοnus σε στελέχη, που έως τώρα έμοιαζε να είναι «απαγορευμένος καρπός».

    Η προσεκτική διατύπωση για το θέμα αυτό είναι πώς «τυχόν μεταβλητές αποδοχές ενδέχεται να δοθούν στο μέλλον μετά από απόφαση του Δ.Σ. και την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων».

    Ούτως ή άλλως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αυριανή γενική συνέλευση και ο τρόπος που θα ψηφίσουν τα Funds.

    Τα οποία τον τελευταίο καιρό εκφράζονται με ηχηρά, μειοψηφικά «όχι» απέναντι σε ζητήματα αμοιβών και παροχών οικονομικών και μετοχικών bonus σε στελέχη μεγάλων εταιρειών.

    Μπορεί βεβαίως οι διαχειριστές των funds να είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κατευθύνουν επενδυτικά κεφάλαια σε εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά όταν πρόκειται για ψηφοφορίες σε γενικές συνελεύσεις το λόγο έχουν οι… Proxy Advisors.

    Δηλαδή εξειδικευμένες εταιρείες που ενεργούν ως πληρεξούσιοι σύμβουλοι θεσμικών χαρτοφυλακίων.

    Προς τα οποία και παρέχουν συστάσεις για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων επιχειρήσεων.

    Ενώ παράλληλα κάνουν προτάσεις και για τα θέματα των γενικών συνελεύσεων, στα οποία θα πρέπει να δοθεί το «υπέρ» ή το «κατά» της ψήφου. Λειτουργώντας ως πάροχοι υπηρεσιών ψηφοφορίας ή και ως αντιπρόσωποι των funds στις εν λόγω διαδικασίες.

    Αμφισβητήσεις και «παχυλά» μερίσματα

    Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν αναπτυχθεί «εστίες αμφισβήτησης» στις γενικές συνελεύσεις της Jumbo.

    Τουλάχιστον στην αυριανή και για πρώτη φορά η εταιρεία θέτει προς ψήφιση, ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 13 μέλη του εμπλουτισμένου (με 3 νέα πρόσωπα) διοικητικού της συμβουλίου.

    Στο παρελθόν τέτοιου είδους ψηφοφορίες πήγαιναν «πακέτο» για όλα τα μέλη.

    Αναμφίβολα βέβαια το ισχυρό γλυκαντικό για τους μετόχους της Jumbo είναι η νέα χρηματική διανομή ύψους 43,811 εκατ. ευρώ (0,322 ευρώ πρo-φόρου). Η οποία αναμένεται να καταβληθεί στις 29 Ιουλίου. Σε συνέχεια των 157,149 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν ως μέρισμα (1,55 ευρώ πρo φόρου) τον περασμένο Μάρτιο.

    Ενδεικτικά όλων αυτά της μεγάλης…γαλαντομίας που δείχνει τον τελευταίο καιρό ο συνήθως πολύς «σφικτός» Απόστολος Βακάκης.

    Το μερίδιο του ιδίου από τις διανομές αυτές, βάσει των ποσοστών που κατέχει (19,36%) ανέρχεται σε 38,9 εκατ. ευρώ. Μπροστά σε αυτά, οι αμοιβές από τη Jumbo είναι ψίχουλα…

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα κέρδη για τον χρυσό – Απώλειες για το πετρέλαιο

    Επικοινωνία Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του

    Wall Street: Ήπια άνοδος στην έναρξη του γ’ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ