• Business

    JP Morgan: Μια φορά στην δεκαετία παρουσιάζονται τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες

    • Contributor


    Η μεγάλη πτώση των τιμών στην Wall Street δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες αναφέρει η JP Morgan τονίζοντας ότι μόνο μια φορά στη δεκαετία μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια ευκαιρία.

    Ειδικότερα  αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι το βασικό σενάριο είναι ότι στο τέλος του 2020 ο δείκτης Standard and Poor’s 500 θα αναρριχηθεί στις 3400 μονάδες η άνοδος 18% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Ωστόσο, φυσικά, δεν αποκλείει εάν το πρόβλημα του κορωνοιού επιδεινωθεί τελικώς ο στόχος των 3400 μονάδων θα αναιρεθεί και τελικώς ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2300 μονάδες ή πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Η μεγάλη πτώση των τιμών στην Wall Street δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες αναφέρει η J P Morgan τονίζοντας ότι μόνο μια φορά στη δεκαετία μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια ευκαιρία.

    Οι περισσότεροι επενδυτές δεν προσπαθούν καν να προβλέψουν διάφορα σενάρια, αλλά μάλλον εξετάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων ως σήμα για την πορεία των μετοχών.

    Ωστόσο το πρόσφατο κραχ στις αγορές και οι βίαιες ανοδικές κινήσεις στις μετοχές έχουν αυξήσει το επενδυτικό ρίσκο.
    https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/kolanovic%20value%20vs%20low%20vol_1.jpg?itok=zdFzqyDe
    Ο λόγος μεταξύ του Δείκτη συνολικής απόδοσης του δείκτη S&P και του αντίστοιχου του δείκτη ανάπτυξης υποχώρησε στο χαμηλότερο από την αρχή του αιώνα.

    Κατά την J P Morgan δεδομένης της σοβαρότητας της επιδημίας, η αγορά μπορεί να περιμένει να δει όχι μόνο μια μείωση του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων  θανάτων, αλλά μια σημαντική ανάκαμψη σε σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

    Βασική υπόθεση είναι ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες αναφέρει η J P Morgan.

    Ωστόσο όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά καταγράφεται επιδείνωση σε όλη την Ευρώπη και σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες ενώ υπήρξε και το πρόβλημα με το πετρέλαιο.

    Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος

    Τα χρηματιστήρια αντιμετώπισαν την έκρηξη του COVID-19 στις αναπτυγμένες αγορές αποτιμώντας τον αντίκτυπο στη ζήτηση, τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού και τα δάνεια.

    Ο πόλεμος τιμών πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία που ξέσπασε επέδρασε στο ήδη εύθραυστο σκηνικό ήταν μια τέλεια καταιγίδα για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.

    Η πτώση (Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020) ημερησίως κατά περίπου 8% αποδείχθηκε η χειρότερη ημέρα για το S & P500 από το 2008 (19η χειρότερη ημέρα από το 1928).

    Επίσης οι πωλήσεις εξάλειψαν κέρδη 2 ετών για το S & P500, η ιστορία διδάσκει ότι μετά από επιθετικές πωλήσεις ακολούθησαν αποδόσεις 4% έως 17% σε διάστημα 12 μηνών.

    Αυτό που η JPM δεν αναφέρει είναι ότι, αν πράγματι αυτή είναι η αρχή της ύφεσης. Η ταχύτητα και η ένταση των επενδυτών στις αγορές έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πλέον πολλά σενάρια ύφεσης εξετάζονται, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον πραγματικό θεμελιώδη αντίκτυπο του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία.

    Κατά την J P Morgan σε έναν κόσμο με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς και χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη, οι αμερικανικές μετοχές θα εμφανίζουν μερισματική απόδοση 2,3% και 4-6% μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή.

    https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/value%20stocks%202.jpg?itok=dOK4KUq_https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/jpm%20derating.jpg?itok=MmSJMJ7H

    Επί του παρόντος, το 85% των μετοχών του S & P500 έχει υψηλότερες αποδόσεις μερισμάτων και μετόχων σε σχέση με την απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ

    Από την έναρξη της πτώσης οι στρατηγικές τοποθετήσεις των funds μειώθηκαν κατά 400 δισεκ. σε μετοχές αντιθέτως στις ανοδικές συνεδριάσει οι νέες τοποθετήσεις δεν ξεπέρασαν τα 80 δισεκ.

    Η τρέχουσα πώληση μετοχών οδήγησε σε πτώση 20% από τα υψηλά και πολλοί μπορεί να υποθέσουν με βάση την παρελθούσα ιστορία ότι μια ύφεση στις οικονομίες θα ακολουθήσει.

    Με βάση την ιστορία, πωλήσεις μετοχών αυτού του μεγέθους συνεπάγεται πιθανότητα ύφεσης 65%-75% στους επόμενους 12 μήνες …

    Κατά την JPMorgan εάν όντως έρθει ύφεση στην αμερικανική οικονομία οι επενδυτές πρέπει να βγουν από τις μετοχές.

    Όμως δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο καθώς η J P Morgan υποστηρίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα απο τον covid 19 θα κορυφωθούν.

    Νέα μείωση επιτοκίων

    Κατά την J P Morgan τα επιτόκια θα μειωθούν στο 0% από την FED στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

    Η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με ένα δυνητικά μεγάλο σχέδιο κινήτρων που στοχεύει τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τον COVID-19.

    Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αναχρηματοδότησης υποθηκών κατοικίας σε μετρητά και χαμηλότερων τιμών βενζίνης θα μπορούσε να μετριάσει το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ, παρέχοντας εξοικονόμηση περίπου 1.000 δολαρίων τους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Το πιο σημαντικό είναι ότι η διάδοση του COVID-19 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ωστόσο η έρευνα της JPM αναφέρει ότι μέσα στον Απρίλιο ο κορωνοιός θα έχει κορυφώσει.

    Στην Ασία, 3 από τις μεγαλύτερες αγορές βλέπουν σχετική βελτίωση.

    Οι νέες περιπτώσεις στη Νότια Κορέα φαίνεται ότι έχουν κορυφωθεί, η Κίνα σταδιακά εξομαλύνεται υπάρχουν λίγα εργοστάσια που έχουν φθάσει στο 90% του παραγωγικού δυναμικού τους.

    Η JPMorgan επιμένει ότι η αγορά των ταύρων θα συνεχίσει (με αύξηση του EPS κατά 3-4%), παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία που απενεργοποίησε την οικονομία της Ιταλίας.

    Η οικονομία της Κίνας δεν είναι βέβαιο πότε θα ενεργοποιηθεί σε συνδυασμό με έναν πόλεμο τιμών που κατέστρεψε τον τομέα της ενέργειας.

    Ωστόσο κατά την J P Morgan λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους το σημερινό επίπεδο του S & P 500 να προσφέρει μια ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου διατηρώντας τον στόχο για το 2020 τις 3.400 μονάδες για τον S&P 500.

    Ωστόσο εάν ο COVID-19 επιδεινωθεί και χαθεί ο έλεγχος σε αυτό το  απαισιόδοξο σενάριο, τα κέρδη ανά μετοχή θα γίνουν αρνητικά και αυτό σημαίνει ύφεση και στόχος για τον S&P 500 θα είναι οι 2.300 μονάδες.
    https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/JPM%20flows.jpg?itok=LjloKDT1



    ΣΧΟΛΙΑ