• Business

    John Fredriksen: Θα επαναδιαπραγματευτεί την εξαγορά των VLCC της Metrostar σε χαμηλότερη τιμή;

    John Fredriksen

    John ,Ceiliie και Kathrine Fredriksen.


    Ανοιχτό αφήνουν οι αναλυτές το ενδεχόμενο εξαγοράς δύο νεότευκτων VLCCs της Metrostar από την ναυτιλιακή Frontline, συμφερόντων του γνωστού Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen, παρά το γεγονός ότι πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ναυτιλίας δε σκοπεύει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

    Σύμφωνα με τον Erik Nikolai Stanseth της Arctic Securities, “λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, η απόφαση του εφοπλιστή να μην κάνει χρήση του option της συμφωνίας με τη Metrostar για εξαγορά των δύο πλοίων στη συγκεκριμένη τιμή δεν μα προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για απόκτηση των VLCCs σε χαμηλότερη τιμή”.

    Η Frontline είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα τον Ιούνιο ότι είχε εξαγοράσει δύο VLCC από τη Metrostar έναντι 84 εκ. δολαρίων για το καθένα, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2016. Παράλληλα,  η συμφωνία της εξαγοράς συμπεριελάμβανε μια option για την εξαγορά άλλων δύο όμοιων VLCC, τα οποία η εταιρεία του κ. Fredriksen θα παραλάμβανε τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2017. Και τα δύο θα κόστιζαν 85 εκ. δολάρια το καθένα.

    Σύμφωνα με τον Stavseth  η τιμή μεταπώλησης για τα πλοία τύπου VLCC υποχώρησαν μέχρι το χαμηλό των 80 εκατ. δολαρίων το 2013, όταν οι τιμές των ναύλων κυμαίνονταν στα επίπεδα των λειτουργικών εξόδων.

    “Μία πτώση στις τιμές των πλοίων δεν θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την ψυχολογία της αγοράς των tankers βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, παραμένουμε σταθεροί στην άποψη μας ότι θα επικρατήσει η προσέγγιση της κυκλικής πορείας των τιμών” υποστηρίζει ο αναλυτής. Άλλωστε δεν είναι μόνο οι τιμές των μοντέρνων VLCCs που πιέζονται.

    Σημειώνεται ότι η Euronav τον προηγούμενο μήνα κατέβαλε το ποσό των 84 εκ. δολαρίων και για τα δύο νεότευκτα VLCC ιδιοκτησίας του εφοπλιστή κ. Πέτρου Παππά, τα οποία κατασκευάζονται στα ναυπηγεία HHI.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ependitis-mistirio-vazi-5-ekatommiria-dolaria-sti-seanergy-tou-v-resti/66286



    ΣΧΟΛΙΑ