• Business

    Jeff Bezos: Αποχαιρετά από την Ελλάδα την Amazon – Ο Andy Jassy στο τιμόνι

    • Newsroom
    Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

    Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon


    Την ώρα που ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos χαλαρώνει στα ελληνικά νησιά, η σκυτάλη της εταιρείας του, Amazon περνά σήμερα και επίσημα στον επί σειρά ετών συνεργάτη του, Andy Jassy.

    Χθες, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας βρέθηκε στην Αντίπαρο και δείπνησε με τον Τομ Χάνκς και τη σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον. Στο ίδιο τραπέζι ήταν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η σύζυγός του, προσκεκλημένοι του μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγού του Χόλιγουντ Μπάρι Ντίλερ και της κορυφαίας σχεδιάστριας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ.

    Παγκόσμιος κολοσσός

    Μετά από μία περίοδο άνω των δύο δεκαετιών στην θέση του CEO κατά την οποία υπήρξε ο αρχιτέκτονας της μετεξέλιξης της Amazon από διαδικτυακό βιβλιοπωλείο σε παγκόσμιο κολοσσό του λιανικού εμπορίου, των logistics και του διαδικτύου αξίας 1,75 τρισ. δολαρίων, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την απόφαση του να αποχωρήσει.

    Στόχος του είναι να αφοσιωθεί στις άλλες επιχειρήσεις του, π.χ. στην Washington Post, τη διαστημική εταιρεία Blue Origin, αλλά και στις φιλανθρωπικές δράσεις του.

    Ωστόσο, ακόμη και έτσι, ο Bezos θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια επιρροή στην Amazon τα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της και μέντορας του νέου CEO. Παράλληλα θα παραμείνει επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

    “Πιθανότατα θα εξακολουθήσει να συμμετέχει, αν και δεν θα ασχολείται πλέον σε καθημερινή βάση, αλλά θα μπορεί να επικεντρωθεί στις πρωτοβουλίες της εταιρείας, στα νέα προϊόντα και στις υπηρεσίες”, δήλωσε ο Daniel Elman,  αναλυτής τεχνολογίας στην εταιρεία έρευνας αγοράς Nucleus Research.

    Κρίσιμη εποχή για την Amazon

    Η αποχώρηση του Bezos από τη θέση του CEO έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Amazon. Η πανδημία δημιούργησε τεράστια ζήτηση για τις υπηρεσίες της, οδηγώντας σε αύξηση των κερδών και των προσλήψεων.

    Ωστόσο, η εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας τράβηξε παράλληλα την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, με ορισμένους να πιστεύουν ότι έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη.

    Το να μην έχεις τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη στο τιμόνι της εταιρείας θα μπορούσε να το βοηθήσει την εταιρεία σε κάποιους από αυτούς τους ελέγχους. Και η αποχώρηση από τη θέση του CEO θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Bezos να αποφύγει την κριτική των νομοθετών.

    Η Amazon αντιμετώπισε επίσης πρόσφατα κριτική για τη μεταχείριση των εργαζομένων στις αποθήκες, κάτι που ο Bezos δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει ως εκτελεστικός πρόεδρος.

    Με τον Jassy, ​​η Amazon έχει πλέον έναν ικανό και πειθαρχημένο ηγέτη που έχει καλό δημόσιο προφίλ και αποτελεί έναν πιο «ταπεινό» στόχο για τους πολιτικούς αντιπάλους της Amazon.

    Παραμένει ο βασικός μέτοχος

    Ο Bezos παραμένει με διαφορά ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon. Τον περασμένο μήνα, κατείχε 51,2 εκατομμύρια μετοχές – ή περίπου το 10% – των κοινών μετοχών της Amazon, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον επόμενο κατά σειρά μέτοχο, την Vanguard Group, που κατέχει περίπου το 6,5%.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν μια πρωτοβουλία των μετόχων επιδιώξει να προχωρήσει σε μία σημαντική αλλαγή στην εταιρεία, η δύναμη του στις ψήφους θα του επιτρέψει να έχει επιρροή στο αποτέλεσμα, αναφέρουν αναλυτές.

    Επίσης, ο ιδρυτής της Amazon θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις κινήσεις του νέου CEO, Andy Jassy. Άλλωστε, ο Jassy έχει ενσωματώσει πλήρως τη λειτουργική φιλοσοφία του Bezos, τη μακροπρόθεσμη σκέψη και την ανάγκη για συνεχή αυτοέλεγχο και αλλαγή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ