• Business

    ΙΒΜ: Ανακριβής και υπερβολικός ο ισχυρισμός της Google για «κβαντική υπεροχή» στους υπολογιστές

    • NewsRoom

    Οι ιδρυτές της Google, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν


    Την ανακρίβεια στον ισχυρισμό της Google ότι κατάφερε πρώτη στην ιστορία των υπολογιστών να πετύχει την λεγόμενη κβαντική υπεροχή επεσήμαναν ερευνητές της ΙΒΜ.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην ΙΒΜ ανατρέπουν τον ισχυρισμό του τεχνολογικού κολοσσού της Google, που ισχυρίστηκε ότι πέτυχε τη δημιουργία κβαντικού υπολογιστή με επιδόσεις ανώτερες και από αυτές του ισχυρότερου υπερυπολογιστή του κόσμου, ισχυριζόμενοι, σε επιστημονική μελέτη που δημοσίευσαν, ότι οι ισχυρισμοί αυτοί της Google αποτελούν υπερβολές.

    Οι πέντε επιστήμονες, που μελέτησαν τον ισχυρισμό της Google, ότι διαθέτει το κβαντικό σύστημα με την ανώτερη ισχύ κάθε συμβατικού υπολογιστή, τόνισαν, επιπλέον, ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, παρά το γεγονός ότι έχει γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό, δεν έχει υποστηριχθεί, προς το παρόν, από κάποια επίσημη επιστημονική δημοσίευση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν σοβαρό ισχυρισμό εκ μέρους της Google, καθώς, εάν ευσταθεί, αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της κβαντικής υπολογιστικής.

    Ο όρος «κβαντική υπεροχή» επινοήθηκε το 2012 από τον καθηγητή Τζον Πρέσκιλ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), για να περιγράψει το σημείο, πέρα από το οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν πράγματα, που οι κλασσικοί υπολογιστές δεν μπορούν. Οι πρόσφατες πρόοδοι έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη, τόσο από την ΙΒΜ, όσο και από τη Google, δύο ισχυρότερων από ποτέ κβαντικών επεξεργαστών, με 53 κβαντικά δυφία (qubits).

    Τι υποστήριξε η Google

    Από την μελέτη της Google, που παραμένει αδημοσίευτη (αναρτήθηκε για λίγο σε ιστοσελίδα της NASA και μετά αποσύρθηκε), διέρρευσε ότι το κβαντικό υπολογιστικό σύστημα της, που διαθέτει το νέο κβαντικό επεξεργαστή Sycamore, χρειάζεται μόνο τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει υπολογισμούς που θα έπαιρναν 10.000 χρόνια στον κορυφαίο παγκοσμίως υπερυπολογιστή Summit του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (τον οποίο έχει κατασκευάσει η ΙΒΜ).

    Ωστόσο, ο ανταγωνιστής κολοσσός IBM, που βρίσκεται σε ένα ράλι επικράτησης σε ό,τι αφορά στα κβαντικά πρωτεία, υποστηρίζει ότι, βάσει των δικών της μεθόδων, μπορεί να προγραμματίσει τον υπερυπολογιστή της να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς μέσα σε μόνο δυόμισι μέρες, με βάση, μάλιστα, τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, μεγαλύτερη αξιοπιστία.

    Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές της ΙΒΜ υποστηρίζουν ότι η Google απλώς υποτίμησε τις σημερινές δυνατότητες των συμβατικών υπερυπολογιστών.

    Επιπλέον, οι ερευνητές της ΙΒΜ διαψεύδουν τον ισχυρισμό της Google ότι πέτυχε κβαντική υπεροχή, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι παραπλάνησε το κοινό, κάνοντάς το να πιστέψει ότι ανατέλλει μια τελείως νέα εποχή κβαντικής πληροφορικής, όταν στην πραγματικότητα τα δύο διαφορετικά είδη υπολογιστών -κλασσικοί και κβαντικοί- έχουν μεγάλες διαφορές και θα συνυπάρχουν στο μέλλον.

    Ενδιαφέρον θα έχει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Google στις επικρίσεις αυτές της ΙΒΜ, καθώς, έως αυτή την ώρα, η εταιρεία δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ως προς τη διαμάχη.



    ΣΧΟΛΙΑ