• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για ΣΔΙΤ αξίας 235 εκατ. ευρώ που διεκδικούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Intrakat

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Πέτρος Σουρέτης (Intrakat)


    Προχωρούν οι διαδικασίες για την είσοδο στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για ΣΔΙΤ αξίας 235 εκατ. Ευρώ που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Δίκτυο (ΕΥΣ) Αττικής που δημοπρατεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών Ομίλων, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Intrakat.

    Πιο συγκεκριμένα, με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, δίνει το πράσινο φως για την αποσφράγιση των προσφορών για διαγωνισμό που θα γίνει στις 10 Ιουνίου και αφορά στην επιλογή τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την ψηφιακή καταγραφή και έλεγχο της ακίνητης περιουσίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ).

    Το εν λόγω έργο αφορά στη real estate πλευρά του ΣΔΙΤ, η οποία περιλαμβάνει τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

    Πρόκειται για ένα βήμα, το οποίο είναι απαραίτητο για να βρεθούν οι μνηστήρες του ΣΔΙΤ πιο κοντά στην εκκίνηση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου. Αυτό θα είναι η Β1 Φάση του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της οποίας τα ενδιαφερόμενα σχήματα και η αναθέτουσα αρχή θα καθορίσουν το τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου.

    Το επόμενο, και τελικό, στάδιο του διαγωνισμού είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Κατά τη διάρκεια αυτού η αναθέτουσα αρχή του έργου που είναι η Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, θα λάβει υπόψη τα τεχνικά κριτήρια της κάθε προσφοράς καθώς και της βέλτιστης οικονομικής πρότασης (δηλαδή της καλύτερης προσφοράς) για να καταλήξει στον ανάδοχο.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι ο ανάδοχος να έχει προκύψει στις αρχές του 2023 και να υπογραφεί εντός του ίδιου έτους η σχετική σύμβαση. Αυτό σημαίνει πως ο ανάδοχος θα είναι έτοιμος να εγκατασταθεί στο έργο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης της ΕΥΔΑΠ.

    Οι μνηστήρες του έργου

    Πρόκειται για ένα έργο που προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και την εκκίνηση του διαγωνισμού εξήγγειλε ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

    Ο διαγωνισμός είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών Ομίλων, ενώ γινόταν και λόγος για συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ, αλλά η τελευταία δεν κατάφερε να υποβάλλει προσφορά, καθώς αναμένεται ακόμα η αλλαγή του ιδρυτικού της νόμου, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ.

    Όπως είχε γράψει πρώτο το mononews.gr οι μνηστήρες του έργου, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ήταν οι εξής:

    • Η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat
    • Ο Όμιλος Ελλάκτωρ

    Υπενθυμίζεται πως ο τρίτος μνηστήρας του έργου ήταν η Μηχανική Α.Ε., η οποία, ωστόσο, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

    Τι αφορά το έργο

    Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση της αποδοτικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προλαμβάνουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα τις βλάβες, βελτιστοποιώντας την οικονομική του απόδοση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

    Αναλυτικότερα, στη Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat εναντίον Ελλάκτωρ για την υδροδότηση της Αττικής αξίας 235 εκατ. ευρώ – Ποια εταιρεία «κόπηκε»

    Προχωρούν οι διαδικασίες για το ΣΔΙΤ αξίας 235 εκατ. που θα «ξεδιψάσει» την Αττική

     



    ΣΧΟΛΙΑ