• Business

    ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 12.000 οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω της χιονοθύελλας

    • NewsRoom
    Επιβάτες περιμένουν στο πάτωμα στο terminal B στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ

    epa10377310 Holiday EPA/Peter Foley


    Πάνω από 12.000 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείας των ΗΠΑ από την Τετάρτη έως το Σάββατο, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Μάλιστα οι ακυρώσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή, αν και σε μικρότερο αριθμό, με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, πάντως, να προειδοποιούν πως οι διακοπές μπορεί να συνεχιστούν.

    Συνολικά, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, περίπου το 14% του προγράμματος πτήσεων των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών είχαν ακυρωθεί, σύμφωνα με το FlightAware.

    Η κακοκαιρία και οι ακυρώσεις πτήσεων ανέτρεψαν τα σχέδια χιλιάδων ανθρώπων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα ταξίδια.

    Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν να βρουν εναλλακτικές πτήσεις πριν από τις διακοπές, επειδή τα αεροπλάνα ήταν τόσο γεμάτα και τα δρομολόγια μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας είπε ότι τα δρομολόγια κορυφώθηκαν στις 47.554 πτήσεις την Πέμπτη, μειώθηκαν στις 30.875 το Σάββατο και μόλις στις 27.997 την Κυριακή, ημέρα των Χριστουγέννων.

    Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν επιστροφές μετρητών σε ταξιδιώτες που αποφασίζουν να ακυρώσουν εντελώς τα ταξίδια τους εάν οι αερομεταφορείς ακυρώσουν τις πτήσεις τους.

    Οι αεροπορικές διέκοψαν περίπου 5.600 πτήσεις μόνο την Παρασκευή, περίπου το ένα τέταρτο του προγράμματος πτήσεών τους, όταν οι καταιγίδες σάρωσαν πόλεις από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό έως την Ανατολική Ακτή, αναφέρει το CNBC. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για επικίνδυνες οδικές συνθήκες λόγω πάγου και χαμηλής ορατότητας.

    Περισσότερες από 3.400 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν το Σάββατο και 1.500 την Κυριακή. Πάνω από 10.000 καθυστέρησαν την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων.

    «Ο άνεμος θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις μέσα και γύρω από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια. Το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο ενδέχεται να δουν καθυστερήσεις λόγω χαμηλής νέφωσης και ορατότητας, ενώ ο άνεμος και το χιόνι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στο Ντιτρόιτ, στη Μινεάπολη-Σεντ. Paul and Buffalo», δήλωσε η FAA το πρωί της Κυριακής.

    Το ακραίο κρύο και οι ισχυροί άνεμοι επιβράδυναν τις επίγειες επιχειρήσεις σε δεκάδες αεροδρόμια. Περισσότερες από τις μισές πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ έφτασαν αργά από την Πέμπτη έως το Σάββατο, με καθυστερήσεις κατά μέσο όρο 81 λεπτά, σύμφωνα με την FlightAware.

    Η FAA είπε ότι αναγκάστηκε να εκκενώσει τον πύργο της στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty του United hub στο Νιου Τζέρσεϊ λόγω διαρροής το Σάββατο.



    ΣΧΟΛΙΑ