• Business

    ΗΠΑ: Γιατί θωρακίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τη γεώτρηση της Exxon Mobil. Ολο το παρασκήνιο

    • NewsRoom

    Τρίσταν Άσπρεϊ, αντιπρόεδρος ExxonMobil


    Με τη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, της αμερικανικής κυβέρνησης, η Exxon Mobil αρχίζει, αυτή την εβδομάδα, την πρώτη της γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Το γεωτρύπανο αναμένεται απόψε να βρίσκεται στον στόχο του για να αρχίσει εργασίες τις επόμενες ημέρες ενώ, σε πολιτικό επίπεδο, εντός της εβδομάδας, αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η κάθοδος αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων.

    Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία ανησυχία επί τούτου. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντως, υπάρχει έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων, που δεν συνδέεται κατά ανάγκη με τις εξελίξεις στα ενεργειακά. Πέραν από αμερικανική, ρωσική, γαλλική, γερμανική, υπάρχει και ελληνική.

    Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Καθίσταται σαφές πως σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10, τότε η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή LNG. Σε αυτή την περίπτωση, τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, ό,τι και να σημαίνει αυτό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες, την Τotal και την ΕΝΙ.

    Την ίδια ώρα, όπως συναφώς προκύπτει από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τις τριμερείς συνόδους συνεργασίας, που έχουν συνάψει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής.

    Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μια τετραμερής με συγκεκριμένη ατζέντα (τρομοκρατία, περιφερειακή ασφάλεια), τον Δεκέμβριο στην περιοχή με τους Αμερικανούς να εκπροσωπούνται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

    Σε μεταγενέστερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί νέα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.



    ΣΧΟΛΙΑ