• Business

    ΗΠΑ: Αντιδράσεις από Γερουσιαστές στην προσπάθεια του Μπάιντεν να φέρει νέα συμφωνία για το TikTok

    • NewsRoom
    TikTok


    Αιχμές κατά του TikTok εξαπέλυσαν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, χαρακτηρίζοντάς του ως ένα «κινεζικό εργαλείο παρακολούθησης», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    Η προειδοποίηση των δύο γερουσιαστών, ενός Ρεπουμπλικάνου και ενός Δημοκρατικού, έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην εφαρμογή βίντεο να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

    «Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που ανεβάζετε στο TikTok, αλλά όλα τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας, άλλες εφαρμογές, όλες οι προσωπικές σας πληροφορίες, ακόμη και εικόνες προσώπου, ακόμη και εκεί που κοιτάζουν τα μάτια σας στο τηλέφωνό σας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Τομ Κότον στο «Fox News» την Κυριακή. Το TikTok είναι «ένα από τα πιο μαζικά προγράμματα επιτήρησης που έγιναν ποτέ, ειδικά για τους νέους της Αμερικής», πρόσθεσε.

    Η εφαρμογή είναι «μια τεράστια απειλή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Μαρκ Γουόρνερ, του Δημοκρατικού Κόμματος από την Βιρτζίνια. «Όλα αυτά τα δεδομένα που εισάγει και λαμβάνει το παιδί σας, αποθηκεύονται κάπου στο Πεκίνο», είπε.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει μια συμφωνία ασφαλείας με την TikTok για να την εξαιρέσει από την απαγόρευση που επιβλήθηκε επί του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικριτές της κίνησης εξακολουθούν να ανησυχούν ότι τα δεδομένα μπορεί να διαρρεύσουν στην Κίνα μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής, που ανήκει στην ByteDance Ltd με έδρα το Πεκίνο.

    Δύο ισχυροί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα και ο εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ από το Ουισκόνσιν, δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι εισάγουν νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ και επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν για ανεπαρκή δράση.

    Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray επανέλαβε τις ανησυχίες του γραφείου για την εθνική ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας σε πάνελ της Βουλής ότι η πιθανή πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα ή το λογισμικό των χρηστών είναι λόγος για να είναι «εξαιρετικά ανήσυχος ».

    Η διοίκηση εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει στο TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ — όπου έχει εκατομμύρια κυρίως νέους χρήστες — υπό την ιδιοκτησία της ByteDance. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας χρηστών στις ΗΠΑ μέσω διακομιστών που διατηρεί η Oracle Corp., με τον γίγαντα των βάσεων δεδομένων που εδρεύει στις ΗΠΑ να ελέγχει τους αλγόριθμους της εφαρμογής.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία εργάζεται σε μια προσπάθεια, που ονομάζεται Project Texas, που θα απομονώσει ευαίσθητα δεδομένα από τους Αμερικανούς χρήστες του, έτσι ώστε μόνο το προσωπικό στις ΗΠΑ να έχει πρόσβαση. Μιλώντας στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, χαρακτήρισε την προσπάθεια «εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή στην κατασκευή», αλλά στοχεύει στις ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων.

    Η TikTok ανέφερε  ότι ορισμένοι υπάλληλοι εκτός των ΗΠΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από Αμερικανούς χρήστες, αλλά αρνείται ότι οι πληροφορίες αυτές κοινοποιούνται στην κινεζική κυβέρνηση.

    Ο Γουόρνερ εξέφρασε σκεπτικισμό, λέγοντας ότι ο κώδικας για την εφαρμογή είναι γραμμένος στην Κίνα και ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί ένα «μέσο εκπομπής» που θα μπορούσε να προσπαθήσει να επηρεάσει τους χρήστες της εφαρμογής σε επίμαχα ζητήματα όπως η Ταϊβάν. Ο Κότον επανέλαβε τις συμβουλές του προς τους Αμερικανούς να διαγράψουν την εφαρμογή και ακόμη και να αποκτήσουν νέο τηλέφωνο.

    «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να βρει μια λύση», είπε ο Γουόρνερ. «Θα ρίξω μια ματιά σε αυτή τη λύση, αλλά έχουν ένα τεράστιο βουνό να σκαρφαλώσουν».

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ουκρανία αρνείται τους ρωσικούς ισχυρισμούς για εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

    Ραφαέλ Γκρόσι (ΙΑΕΑ): Απολύτως εσκεμμένα τα πλήγματα κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

    Η Φινλανδία θεωρεί πως η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη θα βάλει ένα εμπόδια για την άμεση είσοδό της στο NATO



    ΣΧΟΛΙΑ