• Business

    Ιντρακάτ: Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και η εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας στα 640 εκατ. ευρώ!

    Αλέξανδρος Εξάρχου

    Αλέξανδρος Εξάρχου, ο ισχυρός άνδρας της ΑΚΤΩΡ


    Κέρδη 170% για την Ιντρακάτ το 2023 και υψηλό 14άρων ετών και κεφαλαιοποίηση 638 – 640 εκατ. ευρώ!

    Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Αλέξανδρο Εξάρχου τελεί η αγορά, καθώς την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις, με τους επαγγελματίες της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο σύναψης σημαντικής συμμαχίας στο ενεργειακό σκέλος δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού ομίλου.

    Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 6μήνου, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW.

    Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση , από αυτά τα έργα, το Αιολικό Πάρκο “Φραγκάκι / Άνδρου” ισχύος 15 MW παρέμεινε σε φάση δοκιμαστικής λειτουργία για όλο το α’ εξαμήνο του 2023 και η άδεια εμπορικής λειτουργίας επρόκειτο να εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

    Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου ισχύος 5 MW στη θέση Καστρί Ευβοίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία εντός του β’ εξαμήνου.

    Επιπλέον, τα τρία Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, βρίσκονται σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο και επρόκειτο έως το τέλος του 2024 να έχουν τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.

    Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των ωριμότερων από τα ανωτέρω έργα 100MW έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού 120 εκατ. ευρώ με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων ώστε να τεθούν σε λειτουργία και να ενισχύσουν ανάλογα το EBITDA και τη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

    Περαιτέρω το Αιολικό Πάρκο ισχύος 35 MW στη θέση Κακοδιαβατο στην Ήπειρο διαθέτει ήδη Οριστική Προσφορά Σύνδεσης («ΟΠΣ») με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΣΜΗΕ») και για ένα ακόμη Αιολικό Πάρκο ισχύος 11 MW στη θέση Λιβαδακι, στη Φωκίδα, αναμένεται σύντομα η έκδοση της ΟΠΣ.

    Τα δύο αυτά έργα έχουν  την δυνατότητα είτε να συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για να εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση ή εναλλακτικά να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

    Για έργα του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου, συνολικής ισχύος 600 MW, τα περισσότερα εκ των οποίων ΦΒ, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή. Από αυτά, για 34 έργα Φ/Β συνολικής ισχύος 338 ΜW έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στη λίστα προτεραιότητας χορήγησης όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, κατόπιν σύναψης συμφωνητικών βασικών όρων (HoT) διμερών Συμβάσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

    Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 186 MW, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή, ενώ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπόλοιπων έργων του χαρτοφυλακίου ισχύος 722 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2024.

    Τέλος, κατόπιν της επιτυχούς συμμετοχής της σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών της ΡΑΑEΥ (ΦΕΚ 3939/Β/17-6-2023) η Intrakat, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότρια για 3 αποθηκευτικούς σταθμούς, μέγιστης ισχύος 50 MW, 25 MW και 25 MW αντίστοιχα, σε Εύβοια και Ροδόπη, εξασφαλίζοντας επιδότηση ύψους 200.000€/MW για το κατασκευαστικό στάδιο και εγγυημένο έσοδο για 10ετή περίοδο λειτουργίας.

    Για τους σταθμούς αυτούς με βάση τους όρους της προκήρυξης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό στάδιο και να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του 2025.

    Διαβάστε επίσης

    Εξάρχου από Λονδίνο: Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος

    Πώς η Ιντρακάτ έφτασε στα 603 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση σε 11 μήνες – Τα επόμενα βήματα του Αλέξανδρου Εξάρχου

    Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Ένεση ρευστότητας 85 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ – Επέκταση στη Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ