• Business

    Intrakat: Στόχος μας να δώσουμε μέρισμα για τη χρήση του 2022, εξετάζουμε την Αττική Οδό, δεν ισχύουν τα σενάρια εξαγοράς

    Πέτρος Σουρέτης, CEO Intrakat

    Πέτρος Σουρέτης, CEO Intrakat


    Η Intrakat επιδιώκει να δώσει μέρισμα στους μετόχους της για τη φετινή χρήση, ενώ εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο διαγωνισμό της Αττικής Οδού, καθώς γίνονται συζητήσεις με δύο σχήματα που διεκδικούν την παραχώρηση.

    Φήμες χαρακτήρισε η εταιρεία τα όσα γράφονται στον Τύπο για ενδεχόμενη εξαγορά της εταιρείας. Τα πλάνα για τις ΑΠΕ που αποτελούν ένα σημαντικό τομέα δραστηριότητας της εισηγμένης προχωρούν απρόσκοπτα, ενώ γίνονται και συζητήσεις με ξένους επενδυτές.

    Τα παραπάνω ανέφερε προ ολίγου μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021.

    Τόνισε, επίσης, πως η πανδημική κρίση, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η κατακόρυφη αύξηση των κατασκευαστικών υλικών λειτούργησαν αρνητικά όσον αφορά τις επιδόσεις του Ομίλου.

    Αναφέρθηκε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές του 2022  είναι θετικές και υπάρχει πρόβλεψη για περιθώρια κέρδους 4-5% για το 2022, ενώ το  μεικτό περιθώριο κέρδους θα ανέρχεται μεταξύ του 9% και 11%.

    Αυτό συμβαίνει καθώς ο Όμιλος έχει ήδη ανεκτέλεστο με υπογεγραμμένα και προς υπογραφή έργα ύψους 1,13 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών έχει καταρτίσει ένα συνεκτικό πλάνο για έργα αξίας 13 δισ. και το ύψος των κοινοτικών πόρων για έργα (ΕΣΠΑ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης) θα συνεισφέρουν στη χώρα μας χρηματοδοτήσεις 43,4 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των τιμών των κατασκευαστικών υλικών, ο Πέτρος Σουρέτης επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του Ομίλου και το οποίο επηρεάζει όλη την κατασκευαστική αλυσίδα. Ανέφερε, δε, πως το Υπουργείο Υποδομών έχει προβεί στη λήψη μέτρων, αλλά χρειάζονται και άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι αναθεωρήσεις σε επιπλέον υλικά.

    Ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει, επιπλέον, τις αναθεωρήσεις των τιμών σύμφωνα με την εισηγμένη, αλλά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews είναι  η απόκλιση μεταξύ των αυξήσεων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και αυτών που σημειώνει ο κατασκευαστικός κλάδος.

    Το Υπουργείο, σύμφωνα με τα όσα ειπωθήκαν στην ενημέρωση, λαμβάνει υπόψη τις τιμές που καταγράφει η Στατιστική Αρχή με αποτέλεσμα οι αναθεωρήσεις των τιμών να κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που έχει ανάγκη ο κατασκευαστικός κλάδος.

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ εναντίον Intrakat για έργο απορριμμάτων αξίας 48,5 εκατ. ευρώ στην Αττική



    ΣΧΟΛΙΑ