• Business

    Intertrade Hellas: Ποια είναι η εταιρεία που «εγκαινιάζει τη στροφή στη βιομηχανία» – Επένδυση ορόσημο 46 εκατ. στη Βοιωτία (video)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Ντεληδήμος, επικεφαλής Intertrade Hellas

    Γιάννης Ντεληδήμος, επικεφαλής Intertrade Hellas


    Από τα λόγια… στην πράξη φαίνεται πως περνάει η κυβέρνηση όσον αφορά στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

    Η έγκριση από την διυπουργική επιτροπή της στρατηγικής επένδυσης της Intertrade Hellas, ύψους 46 εκατ. ευρώ στέλνει ένα ισχυρό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, «για την πρώτη έγκριση στρατηγικής επένδυσης στον τομέα της Βιομηχανίας στην οποία παρέχονται φορολογικά κίνητρα και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης».

    Ποια είναι όμως η Intertrade Hellas, η οποία κόντρα στο ρεύμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες επιλέγει να επενδύσει στην Ελλάδα και μάλιστα στον πολύπαθο τομέα της παραγωγής; Από πού ξεκίνησε και πως πορεύθηκε τα τελευταία χρόνια; Τι επιδιώκει με την νέα επένδυση και ποιοι είναι οι μελλοντικοί της στόχοι»;

    Παρ’ ότι άγνωστη στο ευρύ κοινό, η Intertrade Hellas διαθέτει κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά, όντας η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγή προϊόντων χάρτου υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Ντεληδήμου.

    Ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την πώληση jumbo rolls σε Έλληνες επεξεργαστές. Έπειτα από μια δεκαετή, εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στο χώρο των πωλήσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της επεξεργασίας χάρτου. Το 2016, αφού είχε εδραιώσει την ηγετική παρουσία της στην αγορά μετά από ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων αποφάσισε να κάνει το επόμενο «μεγάλο βήμα», εξαγοράζοντας το σήμα «Softex», μετά την απόφαση του Bolton Group να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Η ένταξη του Softex αποδείχθηκε αποδοτική, καθώς η εταιρεία έδωσε νέα πνοή στην ιστορική μάρκα, η οποία ανέκτησε το χαμένο έδαφος.

    Σήμερα, η γκάμα της Intergrade περιλαμβάνει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας για οικιακή και επαγγελματική χρήση, χαρτομάντηλα τσέπης και χαρτομάντηλα facial. Παραλλήλως, προμηθεύει πολλές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. Εκτιμάται ότι ελέγχει μερίδιο 35%-40% στην ελληνική αγορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

    Διαθέτει 3 εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση και απασχολεί 133 άτομα προσωπικό. Εξάγει σε πάνω από 26 χώρες, με περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς πωλήσεις. Το 2018 παρουσίασε πωλήσεις 73,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 844 χιλ. ευρώ.

    Το «μυστικό της επιτυχίας»

    Πως κατάφερε μια εταιρεία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη; Και μάλιστα ενώ είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία δέκα χρόνια τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και μέγεθος ύφεση που γνώρισε η ελληνική οικονομία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intertrade Hellas, Γιάννη Ντεληδήμο, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στις δομές και τις υποδομές που με ιδιαίτερη επιμονή και προσήλωση έχτισε η εταιρεία από την στιγμή που αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στον χώρο της επεξεργασίας χάρτου. Επέλεξε, παρά τα οικονομικά προβλήματα που βίωνε κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (με χρέος στο 170% και έλλειμμα 15%) να επενδύσει σε πάγιο εξοπλισμό υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να φτιάξει «δομές και υποδομές, όπως μιας μεγάλης εταιρείας».

    Προμηθεύτηκε και εγκατέστησε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, πετυχαίνοντας να μειώσει δραστικά το κόστος και να αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγικότητά της. «Τα λεφτά που δανειστήκαμε τα επενδύσαμε σε ανταγωνιστικότητα, η οποία έφερε το έλλειμμά μας έγινε πλεόνασμα. Το κόστος παραγωγής μειώθηκε δραστικά και ο κύκλος εργασιών δεκαπλασιάστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληδήμος μιλώντας από το βήμα του TEDx Academy του 2012 στο Μουσείο Μπενάκη.

    Η εταιρεία μέσα από τη συγκεκριμένη στρατηγική, σύστημα, μεθοδικότητα και προγραμματισμό απέκτησε κοστολογική, οργανωτική και παραγωγική πειθαρχία. Όλα όσα επεδίωκε η διοικητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του κ. Ντεληδήμου, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της εταιρείας μέσα σε διάστημα μόλις πέντε χρόνων. Και όλα αυτά, μένοντας συνειδητά μακριά από οποιαδήποτε συναλλαγή με το Κράτος, καθώς προτίμησε το δύσκολο δρόμο του να παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σταθούν στην αγορά.

    «Δεν μπήκαμε στις κρατικές προμήθειες, όχι γιατί το Κράτος είναι κακός πελάτης. Τουναντίον. Το Κράτος είναι ο καλύτερος πελάτης. Μπορεί να του πουλήσεις τα πάντα δυο και τρεις φορές ακριβότερα απ’ ότι πουλάς στους υπόλοιπους. Αλλά δεν θέλαμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία συνδιαλλαγής με ανθρώπους, στους οποίους το Κράτος είχε αναθέσει να τρέχουν αυτές τις προμήθειες και οι οποίοι διοργανώνανε τύποις διαγωνισμούς, προκειμένου να έχουν ένα άλλοθι μια βιτρίνα για να δίνουν τις δουλείες σε αυτούς που τους δίνανε περισσότερα. Αντίθετα, προτιμήσαμε να μπούμε στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της ιδιωτικής ετικέτας», σημείωσε στο πλαίσιο του TEDx Academy ο χαρισματικός μάνατζερ.

    Δείτε τον Γιάννη Ντεληδήμο στο TEDxAcademy να μιλά για την ελληνική βιομηχανία, την ελληνική οικονομία και το success story της εταιρείας του:

    Η νέα επένδυση

    Με τη νέα επένδυση, η οποία ανέρχεται σε 46,1 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής χαρτιού tissue καθώς και στη μετεγκατάσταση της υφιστάμενης δραστηριότητας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Οινόφυτα Βοιωτίας η εταιρεία καθετοποιεί πλήρως της παραγωγή της, όπως ενημερώνει και η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. Από το έργο αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες θέσεις εργασίας.

    «Η καθετοποίηση της παραγωγής με παραγωγή πρώτης ύλης (που έως σήμερα εισάγεται), σε μια εποχή (COVID 19) που η εν λόγω δραστηριότητα φαίνεται να ευνοείται λόγω της ανάγκης για περισσότερη ατομική υγιεινή με προϊόντα μιας χρήσης, ενισχύει την επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξαγωγική δραστηριότητα όχι μόνον της εταιρείας αλλά και της χώρας, μέσω της βελτίωσης της κάλυψης των αυξημένων αναγκών της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς σε επίπεδο κατανάλωσης».



    ΣΧΟΛΙΑ