• Business

    Inditex (Zara): Αύξηση πωλήσεων το 2022 – Μεγάλο επενδυτικό πλάνο

    • Bloomberg
    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και πρόεδρος της εταιρείας

    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και Πρόεδρος της εταιρείας


    Η Inditex, μητρική της Zara, εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας σχέδιο σημαντικής αύξηση των δαπανών για νέα καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσια κέρδη λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στις αρχές αυτού του τριμήνου.

    Τα έσοδα τις πρώτες πέντε εβδομάδες του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 14% σε σταθερά νομίσματα, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 18% σε ολόκληρο το έτος έως τον Ιανουάριο. Οι μετοχές της Zara υποχώρησαν έως και 3,6%.

    Οι εταιρείες λιανικής ένδυσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα συγκριτικά αποτελέσματα το 2023, δεδομένης της έκρηξης των πωλήσεων του περασμένου έτους, η οποία προέκυψε από την ζήτηση μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία.

    Η Hennes & Mauritz AB είπε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3% σε τοπικά νομίσματα το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι προκλήσεις και τα νέα σχέδια

    Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Inditex είναι να αντιστρέψει την μείωση κερδών στις αλυσίδες ενδυμάτων γραφείου Massimo Dutti και εσωρούχων Oysho.

    Η ισπανική αλυσίδα λιανικής πώλησης έχει κλείσει τα πιο αδύναμα καταστήματα της και τώρα αποκομίζει τα οφέλη της πολιτικής που υιοθέτησε, με υψηλότερες πωλήσεις και λιγότερα καταστήματα.

    Αυτή συνέβαλε στην ενίσχυση των καθαρών μετρητών στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια), τα οποία θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάζει για φέτος.

    Τα έργα περιλαμβάνουν επέκταση σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ένα νέο Zara στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι και την επέκταση μιας πλατφόρμας για την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων στη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Big Cash Pile | Inditex's financial position grew 30% in three years
    Η οικονομική θέση της Inditex αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια

    Εκτός από το πρόγραμμα αποδοτικότητας των καταστημάτων της Inditex, η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της 514 καταστημάτων στη Ρωσία και 82 στην Ουκρανία πέρυσι, λόγω του πολέμου.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, εισάγοντας την αλυσίδα Oysho στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μάρκα γυναικείων ενδυμάτων Stradivarius στη Γερμανία.

    Στις ΗΠΑ, η Inditex στοχεύει επίσης να αποκτήσει καταστήματα σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, η Βοστώνη και το Λας Βέγκας.

    Η Inditex εισάγει επίσης μια νέα τεχνολογία για την αντικατάσταση ετικετών ασφαλείας σε προϊόντα.

    Η εταιρεία ενισχύει την ετήσια καταβολή μερίσματος σε 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% στα 5,52 δισ. ευρώ το 12μηνο έως τον Ιανουάριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μεγιστάνες και family offices σαρώνουν τα εμπορικά ακίνητα – Επενδύσεις 2 δισ. από τον Mr Zara

    H&M: Βουτιά στα κέρδη έφεραν η αναδιάρθρωση και ο πληθωρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ