• Business

    Inditex: Ευάλωτα στους κλέφτες τα νέα συστήματα ασφαλείας των προϊόντων Zara

    • Bloomberg
    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και πρόεδρος της εταιρείας

    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και Πρόεδρος της εταιρείας


    Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί ο όμιλος λιανικής ένδυσης Inditex προκειμένου να διορθώσει τα σφάλματα του νέου αντικλεπτικού  συστήματος που προωθεί για τα προϊόντα της αλυσίδας Zara, καθυστερώντας την εφαρμογή του, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Oscar García Maceiras παρουσίασε τα αντικλεπτικά νέας τεχνολογίας τον Μάρτιο και δεσμεύτηκε ότι θα κυκλοφορήσουν για δοκιμές σε όλα τα καταστήματα Zara παγκοσμίως, το καλοκαίρι. Το σύστημα βασίζεται σε μικροσκοπικά τσιπ γνωστά ως RFID, καταργώντας τις σκληρές πλαστικές ετικέτες στα ρούχα που απαιτούν από τους υπαλλήλους ταμείου να τις αφαιρέσουν.

    Η νέα τεχνολογία ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Το προσωπικό σε πολλές χώρες έχει εκφράσει ανησυχίες στη διοίκηση ότι το νέο σύστημα ασφαλείας μπορεί πραγματικά να διευκολύνει την κλοπή, αναφέρουν πηγές.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης καλούνται να ενισχύσουν τους αμυντικούς τους μηχανισμούς έναντι της αύξησης των κλοπών από τα καταστήματα.

    Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (British Retail Consortium) διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα περιστατικά κλοπής στα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 27% πέρυσι στις 10 μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω της έκρηξης του πληθωρισμού.

    Η Primark προσθέτει φρουρούς ασφαλείας και κάμερες για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, δήλωσε την Τρίτη η εταιρεία.

    Η Inditex είχε πει ότι θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία σε όλα της τα καταστήματά δοκιμαστικά μέχρι τον Ιούλιο, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

    «Η διαδικασία υιοθέτησης του νέου συστήματος συναγερμού στα καταστήματα, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίς σημαντικά περιστατικά», ανέφερε από την πλευρά της η Inditex.

    Η νέα μέθοδος, με βάση την οποία τα μικροσκοπικά τσιπ τοποθετούνται σε ετικέτες ή μέσα στο ύφασμα των ρούχων, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της Inditex να εφαρμόσει όλες τις συνέργειες που μπορεί μεταξύ της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου και του δικτύου καταστημάτων της.

    Το νέο σύστημα ασφαλείας της Inditex υποτίθεται ότι θα μειώσει την κλοπή κατά 60%, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America που επικαλείται την Associated Security.

    Σημαντικά κέρδη για τη μετοχή

    Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει κέρδη 45% φέτος, καθώς ανακοίνωσε μικτό περιθώριο σε επίπεδα ρεκόρ. Η Inditex αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση περίπου 28% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου που θα δημοσιεύσει την Τετάρτη.

    Οι σκληρές ετικέτες ασφαλείας, οι οποίες απαιτούν εξαιρετικά ισχυρούς μαγνήτες για να αφαιρεθούν, θα καταστούν τελικά παρωχημένες, σύμφωνα με την ειδική στρατηγικής του κλάδου λιανικής Carol Spieckerman. Ωστόσο, οι έμποροι λιανικής δεν έχουν ακόμη βρει ένα σύστημα που να μπορεί να τους αντικαταστήσει πλήρως, είπε.

    «Δυστυχώς, κάθε λύση που βασίζεται σε φυσικές ετικέτες ή ραμμένα τσιπ είναι ευάλωτη σε δολιοφθορές, καθώς τεχνικές αφαίρεσης ανακαλύπτονται και προωθούνται στο διαδίκτυο».

    Η Inditex ξεκίνησε να δοκιμάζει την τεχνολογία αυτή φέτος σε ορισμένα καταστήματα στην Ισπανία.

    Οι κλέφτες κατάλαβαν γρήγορα πώς να αφαιρέσουν τα μικρά τσιπ, τα οποία είχαν αρχικά εμφυτευθεί στις ετικέτες. Ένα άλλο πρόβλημα αφορά τους συναγερμούς που χτυπούν όταν οι πελάτες μπαίνουν στο κατάστημα για να επιστρέψουν προϊόντα που αγόρασαν μέσω διαδικτύου.

    Η Inditex είπε τον Ιούνιο ότι είχε ως στόχο να εξαλείψει όλες τις σκληρές ετικέτες και τελικά να αναπτύξει την τεχνολογία σε όλες τις επωνυμίες της.

    Ενώ η νέα τεχνολογία θα επιβαρύνει το αυξανόμενο κόστος της Inditex, μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην ενίσχυση των κερδών.

    Η κλοπή είχε ως αποτέλεσμα περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις για τους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ το 2021, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Inditex: Εκτίμηση για αύξηση κερδών κατά 33% το α’ εξάμηνο

    Amancio Ortega: Ο Mr Zara πλήρωσε 232 εκατ. δολάρια για ένα κτήριο 45 ορόφων στο Σικάγο

    Χρυσοί Σκούφοι 2023: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα 30 χρόνια του θεσμού



    ΣΧΟΛΙΑ