• Business

    Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Μέχρι 14 μέρες για να παραδοθούν οι παραγγελίες – Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες


    Με αμείωτη ένταση αυξάνονται οι παραγγελίες και οι νέες εγγραφές στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ ενώ μετά και τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποφυγή του συνωστισμού στα φυσικά καταστήματα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι η κίνηση θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες δυο εβδομάδες.

    «Κάθε μέρα που περνάει η ζήτηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου, τονίζοντας πως το λιανεμπόριο τροφίμων βιώνει τις πιο δύσκολες μέρες του…

    Η ανησυχία για τον κορονοϊό σε συνδυασμό με την προτροπή του επιστημονικού κόσμου για παραμονή στο σπίτι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού έχει «εκτοξεύσει» τη ζήτηση για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τροφίμων και την κατ’ οίκων διανομή. Υπολογίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν ξεπεράσει τους 200.000, και οι παραγγελίες ανά ημέρα έχουν υπερπολλαπλασιαθεί.

    Η πρωτοφανής ζήτηση αλλά και οι άδειες ειδικού σκοπού που έλαβαν κάποιοι εργαζόμενοι, κάνοντας χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου έχουν διαταράξει –όπως ήταν αναμενόμενο- την ομαλή λειτουργία και κυρίως τους χρόνους παράδοσης, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση είναι στις 7 μέρες και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 14 μέρες! Είναι χαρακτηριστικό ότι ηλεκτρονικό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας με πανελλαδική κάλυψη δεν δέχονταν παραγγελίες πριν από λίγα 24ωρα και δεν είχε διαθέσιμη ημερομηνία παράδοσης!

    «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μια τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης… είναι πολύ παραπάνω από αυτό που μπορούν να εξυπηρετήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

    Ωστόσο, προκειμένου να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, τα ηλεκτρονικά καταστήματα δουλεύουν ακόμη πιο εντατικά και παράλληλα λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης της λειτουργίας τους. Το e-fresh.gr της Ζήνα Μαυροειδή προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού και αύξησε τις βάρδιες ενώ έχει προχωρήσει και σε εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων, για να καλυφθούν τα κενά.

    Μάλιστα, το e-fresh.gr αποφάσισε επειδή αυξήθηκαν οι χρόνοι παράδοσης να παραδίδει κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό και πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τις παραδόσεις και τις Κυριακές, εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της πίεσης και θα συμβάλει στη μείωση των χρόνων παράδοσης.



    ΣΧΟΛΙΑ