• Business

    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και Ελλάκτωρ-Mytilineos-We Build διεκδικούν έργα 500 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Τουλάχιστον τρεις ισχυροί μνηστήρες διεκδικούν το έργο της κατασκευής τριών νοσοκομείων στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το εκτιμώμενο κόστος του να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΑΒΑΞ που δοκιμάζουν ξεχωριστά τις ίδιες δυνάμεις τους, ενώ οι Όμιλοι Ελλάκτωρ και Mytilineos ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με την ιταλική We Build.

    Το έργο που δημοπρατείται από τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος αφορά το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικός Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

    Και τα τρία αυτά νοσοκομεία θα συνδυάζουν την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης και θα εφαρμόσουν πιλοτικά βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προσλάβει ως αρχιτέκτονες το Renzo Piano Building Workshop, και τη Betaplan.

    Επίσης, στόχος του ιδρύματος είναι τα παραπάνω νοσοκομεία να επιτύχουν τη μηδενική εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό το λόγο το ίδρυμα συνεργάζεται με το United States Building Council.

    Προς τούτο, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει ήδη δρομολογηθεί η χρήση προϊόντων ανανεώσιμης ξυλείας  μέσω της οποίας θα συγκρατούνται τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, θα υπάρχουν στην οροφή του φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών (1,6 MW) του νοσοκομείου, ενώ η θέρμανση και η ψύξη θα καλύπτεται από τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ