• Business

    Φοροδιαφυγή: Ηχηρά ονόματα στη νέα λίστα από Γερμανία

    • Αθηνά Λαρδή


    Η νέα λίστα των 495 πιθανών φοροφυγάδων με διευθύνσεις και ονόματα, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών με κρυπτογραφημένο αρχείο, ωστόσο όλα θα κριθούν στο πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι ελληνικές υπηρεσίες στην ταυτοποίηση των φοροφυγάδων και στις διασταυρώσεις, προκειμένου να καταλογιστούν τα πρόστιμα και μπει φρέσκο χρήμα στο δημόσιο ταμείο.

    Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης βρίσκεται σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες τέτοιες λίστες.

    Στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκεται μια λίστα με 1,270 εκατομμύρια ΑΦΜ, προϊόν της διασταύρωσης όλων των καταλόγων πιθανών φοροφυγάδων που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών (από τη λίστα Λαγκάρντ έως τη λίστα Μπόργιανς, και από τους φορολογούμενους με μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό έως και αυτούς με μεγάλες καταθέσεις στο εσωτερικό). Θα ακολουθήσει η εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια σχεδιάζεται η διασταύρωση του συνόλου των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η «λίστα Μπόργιανς» περιλαμβάνει «τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο» και αφορά καταθέσεις σε «μεγάλη τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την διαπλοκή, ανέφερε: “Θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγες ημέρες παραλάβαμε νέα λίστα από την Ρηνανία Βεστφαλία με 495 μεγαλοκαταθέτες. Στοιχεία του 2010. Χρονιά που δεν μπορεί να μιλήσει για παραγραφή.”

    Τα 495 ονόματα αφορούν, όπως επισημάνθηκε, σε καταθέσεις που υπήρχαν στην Ελβετία κατά το έτος 2010, όπου περιλαμβάνονται και καταθέτες οι οποίοι βρίσκονταν και στην αρχική λίστα Μπόργιανς. Η ταυτοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα πρόκειται να εκδοθούν οι εντολές ελέγχου για το έτος 2010 που αφορούν στην αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

    Τονίζεται δε, ότι πρόκειται για τμήμα της λεγόμενης λίστας Μπόργιανς που αφορούσε αρχικά σε 10.500 φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που είχαν καταθέσεις την τριετία 2006-2008 στην ελβετική τράπεζα UBS. Η λίστα είχε αποκτηθεί από την εισαγγελία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω μυστικών υπηρεσιών και με κόστος για τις γερμανικές αρχές. Ο έλεγχος της πρώτης λίστας έχει ήδη προχωρήσει καθώς έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των καταθετών και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και η βεβαίωση ποσών για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα λίστα: Οι Γερμανοί μας έδωσαν επιπλέον 500 ονόματα καταθετών, που είχαν τα λεφτά τους στην Ελβετία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βάζουν μυαλό: Προσλαμβάνουν στην ΕΡΤ, χρωστάνε λεφτά και δεν παίρνουν την δόση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ